Regio West-Brabant Extranet

Wachtwoord vergeten?
Login Sluiten

West-Brabantse gemeenten

Gemeenten in de Regio West-Brabant
Lees meer »
Print

BESTUURDERS IN THE PICTURE. Deel 15. Interview met Marijke Vos

26-06-2017

Marijke Vos is een bekende in de regio. Eerst als wethouder in de gemeente Drimmelen en sinds februari 2016 is ze wethouder voor D66 in de gemeente Steenbergen. “Ik heb mijn ervaring vanuit Drimmelen meegebracht naar Steenbergen. De bedoeling is dat ik hier wethouder blijf tot de verkiezingen in 2018. Als D66 dan in de coalitie komt, schuiven ze een eigen kandidaat naar voren.”


Marijke Vos is nieuwsgierig, pakt graag kansen en doet enthousiast mee met nieuwe initiatieven. “Dan ga ik ervoor. Als iets klaar is, ben ik ook weg.”

Wat veel mensen niet weten is dat Marijke Vos met tussenpozen als verpleegkundige werkte. “Toen ik kinderen kreeg stopte ik met werken als verpleegkundige. Ik deed veel vrijwilligerswerk en rolde zo de politiek in de gemeente Drimmelen in. Eerst in 1990 als burgerlid, daarna in 1994 als raadslid en na de herindeling werd ik voor de eerste keer wethouder in de gemeente Drimmelen. Dat was een mooie leerperiode. Van 2006 tot 2014 was ik opnieuw wethouder in Drimmelen. In 2014 ben ik bewust gestopt. Mijn energie en inspiratie waren op.”

 

Hoe kwam u in West-Brabant terecht?
“Ik verhuisde van Hardinxveld (Zuid-Holland) naar Made. Vanwege de ruimte, de omgeving en het huis. Mijn man en ik kenden Made helemaal niet, maar het is een fijne, centraal gelegen woonomgeving met veel voorzieningen.”

 

U kreeg het estafettestokje van Heleen van Rijnbach. Zij vroeg zich af of u verschillen ervaart tussen werken voor de gemeente Steenbergen en voor de gemeente Drimmelen? Zo ja, welke verschillen?
“De basis is hetzelfde. Beide gemeenten zijn blauwgroene gemeenten, maar er zijn twee grote verschillen: op economisch gebied loopt Steenbergen voor. Er ligt gigantische potentie in dit gebied. Kijk maar naar Nieuw-Prinsenland. Verder is de ligging ideaal en is het hier prachtig wonen. Om krimp tegen te gaan zijn we in Steenbergen bezig met verschillende nieuwe duurzame woonconcepten. Ik ben wel eens benieuwd hoe het hier over twintig jaar is. In Drimmelen was het op economisch gebied meer op de winkel passen. Een ander verschil is dat de inwoners van Steenbergen meer bescheiden zijn. Het zit in de aard van de mensen hier om niet op de grote trom te slaan. Dat vind ik soms wel jammer.”

 

U was jarenlang voorzitter van de bestuurscommissie duurzaamheid. Op welke resultaten die u in de regio door samenwerking bereikte bent u trots?
“Ik ben trots op de afspraken die we in de regio maakten op het gebied van afval. De doelstelling is dat we in 2030 afvalloos zijn en ik vind dat we de goede kant op gaan. In de Verklaring van Dussen stonden ook belangrijke afspraken. Het was in die periode nog wel erg lastig om met elkaar samen te werken en de drie O’s te betrekken. Ik zie het vooral als een ontdekfase.”

 

Hoe staat u tegenover de doorontwikkeling van RWB?
“Ik heb veel vertrouwen in dit doorontwikkelingstraject. Ik ben blij dat we ons nu hoofdzakelijk richten op de economische-ruimtelijke speerpunten. De Strategische Agenda was qua onderwerpen te breed om met 19 gemeenten op te pakken. Er zijn veel thema’s die je in subregio’s kunt oppakken.  Ik vind het belangrijk dat we nu ook goed kijken welke organisatie hierbij hoort. Ik ben er voorstander van dat gemeenten ook voor capaciteit zorgen.”

 

Zijn duurzaamheid en de energietransitie volgens u thema’s die samen met de 19 gemeenten opgepakt moet worden? En waarom?
“Duurzaamheid loopt als een satéprikker door alle onderwerpen heen. De Energietransitie moet eerst op lokaal niveau bekeken en afgestemd worden. Dit kan je naar mijn mening ook in subregio’s oppakken. Ook de uitvoering van energieprojecten kan je in kleinere samenwerkingsverbanden doen.” Het monitoren van onze doelstelling, in 2050 Energie-/CO2-neutraal, moet op regionaal niveau opgepakt worden."

 

Welke kansen ziet u voor West-Brabant?

“De grootste kansen voor onze regio liggen op het economisch terrein. We hebben goud in handen in deze regio. Een droom van mij is dat we samen met andere regio’s in Deltaverband en met Brainport de kennis en innovatiekracht verbeteren en voor het ontwikkelen van nieuwe vormen van vervoer. Het is echt belangrijk om samen meer energie te stoppen om mobiliteitsproblemen op een vernieuwende manier samen op te lossen.”

 

Aan welke bestuurder in de regio geeft u het stokje door en waarom?
“Renze Bergsma, wethouder gemeente Woudrichem. Ik ben benieuwd naar zijn dromen voor de nieuwe gemeente Altena.”


 

« Terug naar het nieuwsoverzicht