Regio West-Brabant Extranet

Wachtwoord vergeten?
Login Sluiten

West-Brabantse gemeenten

Gemeenten in de Regio West-Brabant
Lees meer »
Print

Interview met Heleen van Rijnbach, burgemeester van de gemeente Etten-Leur

24-04-2017

BESTUURDERS IN THE PICTURE. DEEL 14.

 

Heleen van Rijnbach had al een hele politieke loopbaan achter de rug voordat ze in september 2008 burgemeester in de gemeente Etten-Leur werd. Ze was raadslid en wethouder in de gemeente Driebergen-Rijsenburg, burgemeester van de gemeente Rozendaal en burgemeester van de gemeente Bunnik.
“Ik werd getipt dat er een vacature kwam in Etten-Leur. Toen ik Etten-Leur ging verkennen, zag ik wat een mooie en schone gemeente het was geworden. “Ik waagde de sprong en schreef een brief aan de koningin. Hier heb ik zeker geen spijt van. Ik voel me als een vis in het water.”

 

 

U kreeg het stokje van Marian Witte, wethouder in de gemeente Oosterhout.  Zij vindt het jammer dat er nog steeds weinig vrouwen in het bestuur zitten van Regio West-Brabant. Hoe ziet u dat?
“Vrouwen moeten zich meer moeten profileren om in een raad of een college te gaan zitten. Het heeft ook te maken met de intensiteit van de functie. Ik zeg vaak tegen jonge vrouwen: “ga in de raad”. Dat moet je willen en kunnen. En je moet de thuissituatie goed regelen, want je levert flink wat in van je privé en vrije tijd als je dit wilt doen. Voor mannen ligt dat nog steeds anders.”

 

Marian Witte had nog een vraag aan u:
“Ik ben voorstander van de samenwerking op de schaal die past, maar zonder de contacten met de 19 kwijt te raken. Hoe kijkt u als burgemeester van de gemeente in het midden naar de tweedeling van oost en west die soms lijkt te ontstaan?”

“Ik ben ook voorstander van de samenwerking op de schaal die past. Soms werk je met 19, 6 of met 3 gemeenten samen. Als 19 kun je meer een vuist maken op de pijlers waar we nu voor gaan.
Ik zie geen tweedeling ontstaan tussen oost en west. Etten-Leur zit precies in het midden. Ik vind het belangrijk om naar beide kanten te kijken en wij kunnen als het moet als intermediair optreden. Om te zorgen dat de tweedeling niet ontstaat moeten we elkaar blijven opzoeken en met elkaar blijven praten."

 

U bent sinds 2011 lid van het dagelijks bestuur van Regio West-Brabant. U maakt zich hard voor goede communicatie met de raadsleden in de regio. Hoe kunnen we gemeenteraden beter betrekken bij de regionale samenwerking?
“Het is ontzettend belangrijk dat de raden betrokken worden bij de inhoud van het werk van Regio West-Brabant. Dat is wel heel lastig. Alle raden moeten ervoor open staan en zich afvragen: ‘Wat biedt de RWB de hele regio?’ En dus niet alleen naar de eigen gemeente en naar de financiële consequenties kijken. Ik heb als portefeuillehouder communicatie al meerdere keren aangeboden om bij de gemeenteraden langs te gaan. Ik zou willen dat er meer gebruik van wordt gemaakt.
Daarnaast wil ik onderzoeken of onze huidige communicatiemiddelen de raadsleden bereiken. Komt onze boodschap aan? Waar hebben raadsleden behoefte aan?”

 

Voor bestuurders is het zoeken hoe de tijd te verdelen voor de regio en voor de eigen gemeente. Heeft u daarvoor tips aan andere bestuurders?
“Ik vind het logisch dat een lid van het dagelijks bestuur een vast aantal uren reserveert voor regionale werkzaamheden. Als tip wil ik meegeven om meer structuur aan te brengen in de tijd voor de regio. Dat is een kwestie van plannen, bijvoorbeeld door vaste vergadertijden aan te houden. De regio wordt steeds belangrijker, dus het gaat in de toekomst meer tijd kosten. Wil je als bestuurder actief zijn in de regio, dan is een dagdeel per week het uitgangspunt.”

 

Hoe staat u tegenover de doorontwikkeling van RWB? Wanneer is die doorontwikkeling voor u geslaagd?
“Ik sta heel positief tegenover de doorontwikkeling van RWB. Het is goed dat we ons afvragen of we ons nog wel op de juiste dingen richten. De doorontwikkeling kan alleen slagen als we er met zijn allen de schouders onder zetten. Het is niet iets wat we op een gegeven moment bereiken, maar een continu proces waarin we met de 19 gemeenten blijven investeren. We kunnen een nog sterkere regio worden als we de doorontwikkeling goed handen en voeten geven. Daarvoor moeten we ons nog meer met inhoud profileren bij de provincie, het rijk en bij andere regio’s.”

 

Heeft u zorgen over bepaalde ontwikkelingen in de regio? En welke?
“Ja, ik maak me zorgen over de arbeidsmarkt. De vraag naar werknemers is groot, maar wij kunnen de match niet goed maken met het werk. Er zijn veel inwoners niet aan het werk, terwijl we voldoende werk hebben. Dat werk wordt nu vaak gedaan door werknemers van buiten Nederland.”

 

En tot slot, aan welke bestuurder in de regio geeft u het stokje door en waarom?
“Het stokje geef ik graag door aan Marijke Vos. Zij was eerst wethouder in Drimmelen. Nu in de gemeente Steenbergen. Marijke Vos is een betrokken bestuurder en zet haar deskundigheid al jaren in voor de regio. Ik vraag me af of zij verschillen ervaart tussen werken voor Steenbergen en voor Drimmelen. En of haar inzicht in die verschillen haar helpt bij het verbinden van de regio.”

« Terug naar het nieuwsoverzicht