Regio West-Brabant Extranet

Wachtwoord vergeten?
Login Sluiten
Print

Routebureau West-Brabant

Routebureau West-Brabant
Om zowel toeristen als de lokale bevolking wegwijs te maken in het West-Brabantse landschap heeft Regio West-Brabant de laatste jaren, in opdracht van de West-Brabantse gemeenten, verschillende knooppuntroutenetwerken aangelegd. In 2005 is het fietsroutenetwerk afgerond, in 2007 is het eerste deel van het wandelroutenetwerk (de Baronie) afgerond waarna een doorstart is gemaakt voor de rest van West-Brabant. Sinds oktober 2012 beschikt West-Brabant dan ook over een regiodekkend wandelroutenetwerk op basis van knooppunten. Voorheen werd er door fietsers en wandelaars gebruik gemaakt van rondgaande fiets en wandelroutes, ook wel bekend als de Middellange afstandswandelingen (MLAW’s). Deze fiets- en wandelroutes waren eenzijdig bewegwijzerd. Deze rondgaande routes zijn nu volledig opgenomen in de knooppuntennetwerken waardoor inmiddels alle rondgaande routes zijn opgeheven.

 

Fietsroutenetwerken
In West-Brabant ligt er sinds 2007 al een aaneengesloten knooppuntennetwerk van fietsroutes. Vanaf juli 2012 kan er in heel Nederland gefietst worden op basis van de knooppunten. U bepaalt nu zelf de route en het aantal kilometers dat u wilt fietsen. De routes zijn in twee richtingen te volgen via bewegwijzering in het veld.

 

Hoe werkt het?

 • Op de routekaart staan een aantal nummers, dit zijn de zogenaamde knooppunten.
 • De afstanden tussen de knooppunten zijn op de routekaart aangegeven.
 • Volg de bewegwijzering in het veld van knooppunt naar knooppunt.
 • Op elk knooppunt kunt u een keuze maken in welke richting u uw route wenst te vervolgen.
 • Onthoud het nummer van de startplaats waar u uw route begint, zodat u indien gewenst op het beginpunt ook weer kan eindigen.
 • Klik hier voor een overzicht van de fietsroutenetwerk borden.

KAARTMATERIAAL

Het fietsroutenetwerk van West-Brabant werd in het verleden op drie verschillende kaarten afgedrukt. Sinds september 2014 is de kaart vernieuwd en kunt u aan de hand van de nieuwe kaart de gehele regio West-Brabant verkennen.

 

 1. Fietsroutenetwerk "West-Brabant"
  Alle gemeenten van West-Brabant en aangrenzende provincies staan vermeld op deze kaart.

 

Routekaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV kantoren.

Voor een overzicht van VVV kantoren: klik hier.

Wandelroutenetwerken

In 2007 is er in de gemeenten Roosendaal, Rucphen, Zundert, Etten-Leur, Breda, Alphen-Chaam, Gilze en Rijen, en Baarle-Nassau een wandelroutenetwerk gerealiseerd. Dit wandelroutenetwerk is ruim 800 kilometer lang en verbindt de meest mooie en rustige wandelwegen en -paden met elkaar. Door het succes van dit netwerk, is in 2009 besloten om in de andere gemeenten in West-Brabant ook een wandelroutenetwerk te realiseren. Sinds oktober 2012 beschikt West-Brabant dan ook over een regiodekkend wandelroutenetwerk op basis van knooppunten.

 

Hoe werkt het?

 • De gele symbolen met cijfers op de kaart corresponderen met de geelgroene knooppunten in het veld.
 • Op ieder knooppunt staat een knooppuntpaal met geel-groene plaatjes, die verwijst naar de volgende knooppunten.
 • Door van het ene naar het andere knooppunt te lopen creëert u uw eigen wandelroute.
 • Afstanden tussen de knooppunten staan op de kaart aangegeven langs de tracés, dit is om de lengte van uw wandelroute te bepalen.
 • Tussen de knooppunten is bewegwijzerd met verfstrepen en stickers. Het wandelroutenetwerk is in twee richtingen bewegwijzerd.
 • Tussen de knooppunten komt u geel-groene pijlstickers tegen en tevens verfstrepen, in de vorm van onderstaande symbolen. Klik hier voor informatie over de bewegwijzering.

KAARTMATERIAAL
Het wandelroutenetwerk van West-Brabant is uitgegeven op twee wandelkaarten:

 

 1. Wandelroutenetwerk "De Baronie-Bieschbosch"
  De Baronie beslaat de gemeenten Werkendam, Woudrichem, Aalburg, Drimmelen, Oosterhout, Geertruidenberg, Etten-Leur, Halderberge, Breda, Roosendaal, Rucphen, Etten-Leur, Zundert, Alphen-Chaam en Baarle-Nassau.
 2. Wandelroutenetwerk "De Brabantse Wal"
  De Brabantse Wal beslaat de gemeenten Woensdrecht, Bergen op Zoom, Steenbergen, Moerdijk, Roosendaal, Halderberge, Etten-Leur, Rucphen en Zundert.

 

Routekaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV kantoren.

Voor een overzicht van VVV kantoren: klik hier.

Bezienswaardigheden
De fiets en wandelroutes voeren langs verschillende bezienswaardigheden die ook op de kaart staan afgebeeld met een symbool. Voor een specifieke beschrijving van activiteiten die plaatsvinden bij dergelijke bezienswaardigheden wordt verwezen naar de toeristische en recreatieve bedrijven in de omgeving. Via de website www.routesinbrabant.nl kan ook al de nodige informatie ontsloten worden
.

 

Bestellen routekaarten
Routekaarten zijn door wederverkopers te bestellen. Let op, niet voor particulieren. Zie onderstaande procedure voor bestellingen
.

 

Het bestelformulier dient per e-mail of telefonisch te worden aangevraagd:

e-mailadres: info@west-brabant.eu of via toerisme@west-brabant.eu, telefoonnummer: (076) 502 72 00. Bestellingen worden niet telefonisch aangenomen; u kunt uw bestelling plaatsen per e-mail. Per bestelling dienen minimaal 5 stuks te worden afgenomen. Klik hier voor een afbeelding van het kaartmateriaal.

 

Tip!
Bij VVV en toeristische informatiebureaus zijn handige overzichtskaarten verkrijgbaar van het fietsroutenetwerk en/of wandelroutenetwerk. De kaarten geven een compleet overzicht van het netwerk. De kaarten zijn vervaardigd van scheur- en watervast papier. Voor een overzicht van alle knooppuntroutes, kijk dan op www.routesinbrabant.nl.

 

Vrijwilliger
Binnen het Routebureau West-Brabant zijn in zijn totaliteit ongeveer 80 vrijwilligers actief. Zij onderhouden en controleren tweemaal per jaar het wandelroutenetwerken en fietsroutenetwerken. Iedere vrijwilliger is verantwoordelijk voor een specifiek gedeelte van het knooppuntennetwerk. Zonder deze vrijwilligers zou het onmogelijk zijn om de routenetwerken in een kwalitatieve goede staat te behouden!

 

Klachten
Routebureau West-Brabant hecht grote waarde aan de kwaliteit van de routestructuren in West-Brabant. Toch kan het voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent over een route, de bewegwijzering of de routebeschrijving in de folder. U kunt dit doorgeven via de volgende link. U kunt ook een e-mail sturen naar toerisme@west-brabant.eu.

 

Samenvatting

Routebureau West-Brabant is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, het beheer & onderhoud van routenetwerken in de regio en de productie en uitgifte van het kaartmateriaal van de wandel- en fietsroutenetwerken in West-Brabant op basis van knooppunten. Routebureau West-Brabant is daarnaast partner van Routebureau Brabant waar op provinciaal niveau afstemming plaatsvindt over kwaliteit, uniformiteit, productontwikkeling en promotie van routenetwerken in Noord-Brabant.

Contact

Joeri Verheijen

E. joeri.verheijen@west-brabant.eu

T. (076) 502 72 23