10 november 2022

Brabant Consultants: Nieuwe pool met ervaren professionals voor de overheid

Van 2020 tot 2023 maakt West-Brabant werkt met Talent samen met partners meerdere projecten in de regio mogelijk. De komende tijd lichten we projecten uit waarin het ontwikkelen van talent centraal staat. In dit deel vertelt coördinator Priscilla de Vos van het Mobiliteitscentrum West-Brabant over de Brabants Consultants, die dankzij een bijdrage van West-Brabant werkt met Talent konden starten.

Wat houdt het werk van een Brabant Consultant precies in?

"De werkzaamheden binnen de overheidsorganisaties veranderen razendsnel. Dit vraagt flexibiliteit van medewerkers en organisaties. Vaak ontstaan er tijdelijke opdrachten binnen organisaties. Het blijkt lastig mensen voor deze functies te vinden. Zeker als het deeltijd of projectmatig is. De Brabant Consultants zijn vakkundige professionals die in verschillende vakgebieden in West-Brabant aan de slag gaan. Je kunt het zien als een vorm van interne flexibiliteit voor onze organisaties. In 2021 zijn we gestart met een pilot. Waarna in april dit jaar is besloten dat de pilot goed is afgerond. Vanaf 1 oktober zijn er zeven Brabant Consultants aan de slag. Tussen april en oktober hebben we het programma, de pool, werving en selectie opgezet."

Goed om te horen! Wat maakt het werk van Brabant Consultants belangrijk?

"Ze gaan aan de slag met nieuwe taken die bijvoorbeeld vanuit de Rijksoverheid op een gemeente afkomen. Of ambities die door (nieuwe) collegeakkoorden ontstaan waarop geen ambtenaren uit de huidige bezetting ingezet kunnen worden. De Brabant Consultants zijn dan ook een flexibele pool. Dat betekent dat ze lang niet altijd fulltime voor een gemeente of organisatie aan de slag zijn. De Brabant Consultants vormen namelijk een goede manier om toch de expertise in huis te krijgen, zonder daarvoor een hele sollicitatieprocedure op gang te zetten of er direct een vaste overeenkomst aan te verbinden. Vaak is dat in hun vakgebieden ook helemaal niet nodig doordat ze projectmatig werken. We zorgen voor een afwisselende baan waarin de consultants projecten naar zich toe kunnen trekken die hen aanspreken en uitdagen. Daarmee biedt het ook een nieuw loopbaanperspectief en doen zij werkervaring in de volle breedte op. Dat leidt weer tot behoud en kennis voor de regio."

Hoe ziet de toekomst eruit? Wat willen jullie graag bereiken?

"Omdat de meeste consultants net begonnen zijn, is het nog even wachten hoe zij en de werkgevers het ervaren. Maar als dat beeld positief is, dan willen we verder uitbreiden in de toekomst. Ook voor de 'medior pool': de PuMa's of de Publiek Maatwerkers in de regio West-Brabant. We hopen op die manier meer organisaties te helpen bij de tekorten op functies die zij ervaren en die wij al zien binnen Flex West-Brabant als de topfuncties waarop wordt ingehuurd. In principe kan iedere gemeente of andere aangesloten organisatie bij het Mobiliteitscentrum West-Brabant beroep doen op een consultant uit onze pool."

Meer informatie

West-Brabant werkt met Talent stimuleert een leven lang ontwikkelen en behouden van talent op de arbeidsmarkt. Het is een initiatief van het Bestuur Regionaal Werkbedrijf West-Brabant en wordt gecoördineerd door Regio West-Brabant. Meer weten over de andere projecten? Bekijk dan deze pagina met alle projecten van West-Brabant werkt met Talent. Meer weten over de Brabant Consultants? Klik en lees hier voor meer informatie.