10 juli 2020

Energiecluster steenbergen voorloper in de energietransitie

Energiecluster steenbergen voorloper in de energietransitie

De provincie Noord-Brabant zocht gebieden waar energietransitie gestimuleerd kon worden en vond een groot glastuinbouwgebied van 110 hectare in Steenbergen. Het unieke is dat de tuinbouwkassen dicht op elkaar zitten. Snelweg A4 loopt er dwars doorheen. Samen met 8 tuinbouwbedrijven vormt paprikateler 4evergreen het Energiecluster Steenbergen. Het project ontvangt subsidie uit het Economie & Innovatiefonds van de provincie Noord-Brabant, dat RWB coördineert.

Dennis Grootscholte, eigenaar van 4evergreen: “Alle tuinbouwbedrijven binnen het Energiecluster telen duurzaam. We gebruiken restwarmte en CO2. Dat komt vrij bij de opwekking van elektra door een Warmtekracht koppeling (WKK). Ook zetten we in de kassen beestjes in om andere beestjes te bestrijden. Door ons gesloten systeem hebben we minder last van ziektes en plagen. We kijken vooruit en gebruiken de nieuwste technieken om het milieu en onze mensen minder zwaar te belasten.”

Waar halen we de energie vandaan?

“Hoe zetten we duurzame energiebronnen in om de kassen van Energiecluster Steenbergen (ECS) te voorzien van warmte en CO2? Die vraag houdt ons dagelijks bezig. In Nederland wordt veel onderzoek gedaan naar het langdurig opslaan van energie in waterstof. ECS wilde zich voorbereiden op deze trend en kreeg hiervoor subsidie via Regio West-Brabant uit de regeling Economie en Innovatie. Met de subsidie startte een spannende zoektocht. De Waardenmakers, Hygear, Nedstack, rijksoverheid, provinciale en lokale overheden bogen zich allemaal over het complexe vraagstuk. De meest kansrijke business cases naar biomassa (op de korte termijn) en naar waterstof (op de lange termijn) werden onderzocht en alle mogelijke scenario’s zijn uitgewerkt.”

De puzzel is gelegd

“Verschillende mogelijkheden van energietransitie zijn op detailniveau in kaart gebracht voor elk individueel bedrijf én voor het hele cluster. Het resultaat is dat we een tool ontwikkelden die ons hielp duurzame keuzes en stappen voor de toekomst te maken. De ideale mix leidde tot de beste, meest duurzame en betaalbare energietransitie voor ons Energiecluster.”

Onze totaaloplossing is betrouwbaar, duurzaam en betaalbaar

Tijdens de Brabantse Waterstof Conferentie maakte het bestuur van ECS kennis met SUEZ ReEnergy Roosendaal. Er opende zich een nieuwe wereld toen we gingen samenwerken met SUEZ. Bij de verbranding van afval in hun centrale komt enorm veel warmte vrij. SUEZ hergebruikt een deel van de warmte voor elektriciteitsproductie. In het warmtenet wordt gebruik gemaakt van restwarmte die anders via de schoorsteen in de lucht verdwijnt. De warmte wordt getransporteerd via een netwerk van ondergrondse leidingen waar water doorheen stroomt. Het water dat de centrale SUEZ ReEnergy levert, is ongeveer 40 graden Celsius. Door een slimme technische aanpassing kan SUEZ de temperatuur verhogen tot de benodigde 70 graden.

Stadsverwarming voor ECS én voor heel Roosendaal!

"Het plan is dat een 14 kilometer lange leiding ECS met Suez ReEnergy verbindt. Er wordt een pompstation geïnstalleerd aan beide kanten om optimaal gebruik te maken van de leiding. Gesprekken met de gemeenten en grondeigenaren zijn al gevoerd over dit tracé. Als Suez al zijn restwarmte kwijt kan, is dat het meest interessante. Dan kan Suez niet alleen de bedrijven van ECS van warmte voorzien, maar ook de stad Roosendaal stadsverwarming bieden. Hoe mooi is dat!"

Innovatieve manier van samenwerken

De oplossing die wij hebben is een voorbeeld in het land. Onze werkwijze kun je overal toepassen. Het vernieuwende in de werkwijze van de Waardenmakers is integraal samenwerken, voldoende volume creëren om het tot een succes te maken en kennis delen. Ook de samenwerking is innovatief. Weliswaar werken tuinders vaker met elkaar samen, maar de schaal waarop en de ambitie voor transitie naar een duurzame energievoorziening zijn ongekend.

Gerelateerd nieuws
O&O-fonds project damwanden binnenhaven Oudenbosch
Pilot om haven Oudenbosch te vergroenen gestart: Samenwerking met studenten blijkt waardevol
Fitbit project - West-Brabant werkt Samen met Talent
Hoe monitor je stress op de werkvloer? Project met fitbit brengt stressfactoren in kaart
Foto Smart Farming Breda Robotics
Robots die helpen op de akker of in de voedselfabriek? Onderzoek O&O-fonds brengt mogelijkheden beter in beeld
Studenten bij Avans/MNEXT
Regio Deal West-Brabant kan officieel van start: Ministerie stelt convenant vast

Betrokken bestuurder

Lieke Schuitmaker

Lieke Schuitmaker

Algemeen bestuur | toetsingscommissie Onderzoek & Ontwikkelfonds
burgemeester Alphen-Chaam