31 mei 2023

GROEI-dag 31 mei: innovatief, circulair en duurzaam aan de slag in West-Brabant

Innovatief en duurzaam aan de slag in West-Brabant: In de lijn van de transitie naar een nieuwe economie, lag de focus op 31 mei tijdens de GROEI-dag op West-Brabant als plantaardige, circulaire en innovatieve regio. Dit verhaal deelde Regio West-Brabant (RWB) samen met inspirerende sprekers en ambtenaren in het HUIS van Gemeente Roosendaal.

Ondernemer Charl Goossens vertelde over het VARTA-ValorisatieLab en hoe daar op natuurlijke wijze waardevolle inhoudsstoffen uit reststromen van planten wordt gewonnen. Van drop en thee tot handgel. Op kleine en grotere schaal vinden er in West-Brabant nieuwe onderzoeken en proeven plaats om plantaardige reststromen te hergebruiken op een circulaire manier.
 
Jeroen van Gestel, werkzaam voor de gemeente Roosendaal, vertelde op zijn beurt over het het uitrollen van een deelmobiliteitsysteem met elektrische auto's voor de gemeente Roosendaal. Inmiddels gebruiken ambtenaren hier een systeem van Co2-neutrale deelauto's en fietsen.

Ongeziene potentie

Tot slot was het woord aan Cees-Jan Pen, lector ondernemende regio aan de Fontys Hogeschool. Hij deelde zijn blik over de rol van bedrijventerreinen in gemeenten en hoe deze terreinen vaak vergeten, duurzame potentie hebben. Die potentie zien gemeenten nog lang niet altijd. En hoe kunnen ambtenaren daar wél mee aan de slag? Dit leverde een interessante discussie op met verschillende aanwezigen in de zaal.

Bijeenkomst GROEI-dag HUIS van Roosendaal

Kennisuitwisseling en netwerken

Aansluitend, aan het einde van de middag, gaven we de ambtenaren de ruimte om met elkaar kennis en ervaring uit te wisselen en te discussiëren over de bovenstaande onderwerpen. Dat leverde weer nieuwe inzichten op die RWB kan gebruiken voor het verder aanvullen en aanscherpen van het nieuwe Actieprogramma van RWB.

Meer informatie

GROEI-dagen, of Gezamenlijke Regionale Ontwikkel- en Inspiratiedagen, zijn vaste momenten waarop RWB ambtenaren uit de zestien West-Brabantse gemeenten uitnodigt. Ontmoeting, inspiratie en het delen van ervaringen staan centraal tijdens deze bijeenkomsten. Ook wordt er samengewerkt aan stukken ter voorbereiding van de Regiodag of Ontwikkeldag. Bekijk de agenda voor de meest recente GROEI-dag.