19 juli 2021

Kamerleden op werkbezoek in West-Brabantse Agrofood/Biobased-sector

Burgemeester van Bergen op Zoom Frank Petter en Frank van Noord, directeur Cosun Innovation, van de stuurgroep Agrofood/Biobased REWIN West-Brabant, ontvingen op 15 juli Tweede Kamerleden uit Den Haag. De kamerleden werden tijdens het bezoek aan West-Brabant bijgepraat over de ambities en opgaven van de regio op het gebied van Agrofood/Biobased, een van de West-Brabantse topsectoren.

De politici kregen uitleg op het gebied van landbouwtransitie, voedseltransitie en eiwittentransitie en maakten kennis met mensen, bedrijven, organisaties en oplossingen waar die de regio en Nederland op de kaart zetten. Ze brachten een bezoek aan het Cosun Innovation Center, waar de enorme potentie van planten wordt onderzocht en omgezet naar bruikbare oplossingen.

Cosun produceert niet alleen plantaardige ingrediënten - ze proefden mayonaise en ijs op basis van plantaardig eiwit- en voedingsmiddelen voor mens en dier -, maar werkt tevens aan groene, biobased oplossingen en energie. Kamerlid Roelof Bisschop gaf aan diep onder de indruk van de innovaties bij het Cosun center.

Bedrijven en onderwijs

Vervolgens maakten de politici kennis met vertegenwoordigers van bedrijven en onderwijs gehuisvest in het Delta Agrifood Business (DAB) in Gemeente Bergen op Zoom: broedplaats voor innovaties op het gebied van landbouw en voedsel, waar bedrijfsleven en onderwijs (o.a. HAS Hogeschool, Curio) in West-Brabant nauw met elkaar samenwerken.

Mooie lessen

Peter Berben vertelde enthousiast: "In DAB wordt onder meer onderzoek gedaan naar eiwitten, 3D-foodprinting en food innovation." Waarna de Kamerleden de resultaten in de praktijk zagen. Kamerlid Inge van Dijk (CDA): "Je ziet dat er veel meer kan, dan waar wij dagelijks bij stil staan. Stuk voor stuk mooie lessen uit de praktijk om mee terug te nemen naar Den Haag."

Meer informatie

Meer weten over de Agrofood/Biobased-sector waar West-Brabant sterk in is? Bekijk dan het regionale programma Agrofood/Biobased van investeringsmaatschappij REWIN West-Brabant.