24 juni 2021

Komst metaalopleiding op bedrijventerrein Oudenbosch geeft West-Brabant belangrijke impuls

Komst metaalopleiding op bedrijventerrein Oudenbosch geeft West-Brabant belangrijke impuls

INTERVIEW – De ideale combinatie van leren en werken: Stichting Vakopleiding Metaal (SVM) vestigt zich in september op het bedrijventerrein aan de Bosschendijk in Oudenbosch. Een unieke toevoeging aan de gemeente Halderberge en tegelijkertijd een goed voorbeeld hoe een gemeente omgaat met herontwikkeling van een bedrijventerrein. In gesprek over hoe onderwijs, overheid en bedrijfsleven elkaar weten te vinden.

Aan het woord zijn wethouder Thomas Melisse, directeur Stichting Vakopleiding Metaal Martien Kats en Arjan Timmermans, penningmeester van de opleiding. De 'nieuwe' ruimte voor SVM is eigenlijk een nieuwe hal die aan een ouder gebouw op het bedrijventerrein is gebouwd. Spoedig wordt de hal gevuld met lascabines, robots en frees- en verspaningsmachines.

Goede bereikbaarheid

"De technieksector is al lange tijd niet meer werken met een vuile overal aan", merkt Kats op.
"We willen laten zien dat technische opleidingen meer zijn dan dat en inmiddels veel verder gaan. Apparatuur is hightech, veel is gerobotiseerd. Maar om een lasrobot te bedienen heb je wel basiskennis van lassen nodig." Op zoek naar een grotere locatie voor de opleiding, streek SVM in Oudenbosch neer. Toevallig? Zo wil Kats het niet noemen. "Oudenbosch beschikt over een prima treinverbinding en ook is er een stevige connectie met onderwijsinstellingen in de regio."

Roep om vakmensen

Een opleiding op een bedrijventerrein. Dat zie je niet vaak. Het is een mooi voorbeeld hoe verandering, leren en ontwikkelen op kleine schaal wordt toegepast, vertelt Timmermans. En hoe de gemeente naar manieren zoekt om onderwijs en bedrijfsleven te betrekken bij herontwikkeling. "Op kleine bedrijventerreinen zijn vaak familiebedrijven gevestigd. Daardoor is de link met de lokale ondernemers groot. Er is sprake van een gunfactor, ruimte om dingen te delen en te leren." De vraag om geschoolde, technische mbo-leerlingen is groot en voelbaar. Timmermans: "Die studenten kunnen na hun opleiding direct hier in de omgeving aan de slag. Een goede link vanuit het onderwijs en bedrijfsleven is daarvoor belangrijk." Dat is wat SVM wil uitstralen voegt Kats toe: "Met een technische mbo-opleiding op zak heb je goud in handen."

In de regio

Terug naar de bedrijventerreinen, zoals Halderberge er zeven heeft. Vijf ‘normale', een regionaal bedrijventerrein Borchwerf dat gedeeld wordt met de gemeente Roosendaal en een special voor vliegtuigtechniek bij Seppe. In een kleinere gemeente zoals Halderberge is het soms woekeren met de ruimte, vertelt Melisse. Daarom is er meer sprake van herontwikkeling en transformatie van huidige bedrijventerreinen en het opnieuw indelen van kavels, dan dat er nieuwe kavels worden uitgegeven door de gemeente. "De nieuwe locatie hier is daar een goed voorbeeld van. Wij willen als lokale overheid niet met een vingertje wijzen wat wel of niet kan", legt Melisse uit. "We denken juist mee." De gemeente moet situaties soms op microniveau bekijken. Bijvoorbeeld bij geluidsoverlast. "Dat komt omdat onze bedrijventerreinen dichtbij woonkernen liggen. Dat vraagt altijd om maatwerk en het gesprek aangaan met burgers en bedrijven."

De kracht van al dat lokale maatwerk schuilt soms achter valse bescheidenheid. Melisse: "Vergeet niet dat kleinere bedrijven toeleverancier zijn van de grote bedrijven in de regio. Andersom geldt dat net zo. Ook als er problemen zijn. Als het bij grote bedrijventerreinen in Bergen op Zoom, Breda of Moerdijk regent, dan drupt het bij ons." Volgens hem is het daarom belangrijk om naar elkaar te kijken en van elkaar te leren. De een kan niet zonder de ander, merkt hij op.

Economisch perspectief

Melisse roemt het lokale maatwerk dat in veel gevallen geldt in de gemeente. "Er wordt weleens onderschat hoeveel werknemers uit de eigen gemeente werkzaam zijn op lokale bedrijventerreinen. In Halderberge werken bijvoorbeeld 5600 mensen uit de gemeente op een van onze zeven bedrijventerreinen." De komst van SVM naar Oudenbosch heeft nog een ander bijkomend voordeel voor de regio: (V)mbo’ers blijven beter plakken in de gemeente en regio, waar werk en opleiding vaak dicht bij elkaar liggen. Kats: "Op die manier zorgen we met SVM dat goed opgeleide vakmensen in West-Brabant blijven en tegelijk voorzien we het mkb en grotere bedrijven van de juiste vakmensen."

Meer informatie

Meer weten over de afspraken die de zestien West-Brabantse gemeenten en Regio West-Brabant hebben gemaakt? Download dan hieronder het Toekomstbeeld bedrijventerreinen West-Brabant.

Gerelateerd nieuws
West-Brabant werkt Samen met Talent - Eindcongres
Eindcongres West-Brabant werkt Samen met Talent: Wat brengt de toekomst voor de West-Brabantse arbeidsmarkt?
MNEXT - Avans Hogeschool - Foto: Koen Mol
Nieuwe Human Capital Agenda West-Brabant biedt handvatten ontwikkeling arbeidsmarkt en economie op lange termijn
Startbijeenkomst Regio Deal West-Brabant
Feestelijke aftrap Regio Deal West-Brabant tijdens startbijeenkomst
Women for Women-project - Breda Internationals
Project van Breda Internationals laat talenten uit internationale gemeenschap West-Brabant opbloeien

Betrokken bestuurder

Thomas Melisse

Thomas Melisse

Algemeen bestuur | strategisch beraad | commissie Arbeidsmarkt (voorzitter) | commissie Economie | commissie Mobiliteit
wethouder Halderberge