12 oktober 2020

Kosten besparen, innovatie en Co2-reductie door project Symbiosis for Growth

Hoe kunnen de restmaterialen, energie, water en afval van de één ingezet worden als grondstof voor de ander?

Het samenwerkingsplatform Symbiosis4Growth buigt zich over deze vraag. De regionale ontwikkelingsmaatschappijen REWIN, Midpoint Brabant, Impuls Zeeland en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vormen samen het uitvoerende team van Symbiosis4Growth (S4G). In werksessies vinden ze manieren om reststromen van het ene bedrijf in te zetten als grondstof voor een ander bedrijf. Dat noemen we industriële symbiose.

"Tijdens de werksessies ontstaan matches tussen bedrijven waarmee de twee projectleiders
aan de slag gaan. Dit betekent het uitwerken van business cases en procesbegeleiding om de neuzen dezelfde richting op te krijgen", legt Yvette Estourgie, Programmamanager Groei MKB bij REWIN West-Brabant uit.

Kosten besparen, innovatie en CO2-reductie

"Een succesvolle match leidt uiteindelijk tot kostenbesparing, innovatie en is goed voor het milieu. Daarnaast zorgt het ervoor dat de mkb-ers beter in de regio zijn geworteld. Dit draagt bij aan de economische versterking van West- en Midden-Brabant en Zeeland. Met onder andere de financiële steun uit het O&O-fonds organiseerden we in 2018 en 2019 werksessies waaraan 60 bedrijven deelnamen. Het is ons gelukt om met mkb-bedrijven potentiële matches op te halen."

Succesvolle matches dankzij het O&O-fonds

In 2020 zorgden ze met steun uit het O&O-fonds voor een aantal industriële symbiose matches, legt Estourgie uit. De projectleiders en experts gaan samen met de bedrijven verder aan de slag gaan om door verdiepend onderzoek of een business case toe te werken naar realisatie in de praktijk. Twee voorbeeldprojecten die we met steun van het O&O fonds uitvoerden:

In potentie kunnen 877 woningen gebruik maken van de restwarmte in Rucphen.

Snowworld, gemeente Rucphen en gemeente Terneuzen
Projectleider Sape de Haan: “SnowWorld heeft overdekte skipistes en icekartbanen in Rucphen en Terneuzen. Om koude te maken ontstaat gedurende het hele jaar een restwarmtebron van circa 10 miljoen kWh. Samen met de gemeente Rucphen zoeken we naar mogelijkheden om het naastgelegen gemeentelijke zwembad aan te sluiten op deze nog onbenutte warmte. Omdat er na aansluiting van het zwembad nog steeds veel warmte beschikbaar blijft wordt er ook onderzoek gedaan naar toekomstige aansluiting van woningbouw in de buurt."

De Haan: "In potentie kunnen 877 woningen gebruik maken van de restwarmte in Rucphen. Dit komt overeen met een aardgasverbruik van circa 800.000 m3 per jaar en een CO2 besparing van 1358 ton. Ook voor de skilocatie in Terneuzen doet S4G onderzoek om vrijgekomen restwarmte voor de directe omgeving te benutten."

Cook & Boon, gemeente Breda en Natuurvezel Applicatie Centrum, gemeente Geertruidenberg
Projectleider Wouter de Buck: "Cook & Boon is een koffiebrander in Breda. Het bedrijf gebruikt jaarlijks duizenden jute zakken om koffiebonen te vervoeren. De jute zakken zijn een afvalproduct van Cook & Boon. Ze willen hier duurzaam en verantwoord mee omgaan. Jute is een sterk materiaal. Het Natuurvezel Applicatie Centrum in Raamsdonksveer onderzoekt of we jute in beton kunnen verwerken."

"Zo wapenen we beton met jute in plaats van met staal. Een alternatief is om de jute mechanisch te behandelen door extractie tot olie en de vezelfractie te verwerken tot composiet of papier. S4G faciliteert het onderzoek naar de mogelijkheden om jute te hergebruiken in onder andere de betonindustrie."

Meer informatie

Wilt u meer informatie, of heeft u goede suggesties? Neem dan contact op met de projectleiders:

Wouter de Buck
w.debuck@rewin.nl
06-50248447

Sape de Haan
dehaan@energy-networks.com
06-46199689

Betrokken bestuurder

Steven Adriaansen

Algemeen bestuur | strategisch beraad | toetsingscommissie Onderzoek & Ontwikkelfonds
burgemeester Woensdrecht

Lieke Schuitmaker

Algemeen bestuur | toetsingscommissie Onderzoek & Ontwikkelfonds
burgemeester Alphen-Chaam

Marian Witte

Algemeen bestuur | toetsingscommissie Onderzoek & Ontwikkelfonds
burgemeester Geertruidenberg