11 augustus 2022

Ondanks autisme toch een passende baan: traineeships Betacompany hebben succes

Van 2020 tot 2023 maakt West-Brabant werkt met Talent samen met partners meerdere projecten in de regio mogelijk. De komende tijd lichten we projecten uit waarin het ontwikkelen van talent centraal staat. In dit deel vertelt Inge van Haperen over Betacompany, dat (jong)volwassenen met autisme werk- en ontwikkelperspectief biedt in een tweejarig traineeship.

Toen Betacompany in 2020 van start ging, wat was het doel?

"Met Betacompany willen we jongvolwassenen, die zijn uitgevallen in het werkveld omdat ze autisme hebben, perspectief op werk en ontwikkeling bieden. Onze medewerkers zijn intelligente en gemotiveerde mensen die vaak wel een gerelateerde opleiding hebben gevolgd, maar deze kennis nog niet in de praktijk hebben kunnen brengen door hun uitval. Er is nog vaak angst of onbegrip van werkgevers om iemand met autisme in dienst te nemen. Dit maakte dat onze medewerkers op andere werkplekken vaak niet begrepen werden, ook niet wanneer ze vastliepen. Velen van hen deden daarom werk wat eigenlijk helemaal niet aansluit bij hun denkniveau. Ze ontwikkelden zich daardoor niet en er was weinig perspectief. Dit leidde tot burn-outs en zelfs depressies."

Wat vormde de drijfveer om juist deze groep te helpen?

"Ook deze groep wil succes en het plezier van werken ervaren. Onze medewerkers hebben dus vaak al ervaring of een opleiding in IT, maar wij helpen ze om ze weer aan de slag te krijgen in het werk wat ze leuk vinden en waar ze talent voor hebben. Dit doen we door onze medewerkers te trainen op sociale vaardigheden, arbeidsvaardigheden en technische vaardigheden. Na het traineeship zijn ze zo beter in staat om succesvol door te stromen naar een nieuwe passende baan, en deze ook te behouden."

Een doelgroep die vraagt om speciale aandacht. Hoe hebben jullie deze mensen toch weten te bereiken en geholpen?

"Mensen met autisme zijn gebaat bij structuur, orde en regelmaat. Dat vraagt om een andere benadering vanuit ons als werkgever en onze opdrachtgevers, namelijk meer geduld en inlevingsvermogen. Een bus die niet op komt dagen is voor de meeste werknemers geen probleem. Maar voor iemand met autisme kan dit al grote gevolgen hebben. Wij rekenen iemand daar niet meteen op af, maar helpen diegene beter om te gaan met dit soort situaties. Samen met de autismecoaches van Spectrum Multimedia & IT hebben we zo aan veel van de deelnemers persoonlijke begeleiding geboden. Wat ook belangrijk is, is dat we met echte klanten en opdrachten werken. Dus geen fictieve klantgesprekken of nepopdrachten. Dat zorgt ervoor dat onze medewerkers dat succes daadwerkelijk ervaren door complimenten van tevreden klanten of goede feedback."

Betacompany III

Mede door subsidie van West-Brabant werkt met Talent kon Betacompany starten.

Inmiddels zijn we twee jaar verder. Hoe kijken jullie terug op die periode? Wat is er zoal bereikt?

"Dankzij de traineeships zijn acht medewerkers uit hun uitkeringssituatie gehaald. Drie deelnemers hebben we zo geholpen dat ze inmiddels zijn uitgestroomd en al werkzaam zijn voor een nieuwe werkgever. Dat is natuurlijk ontzettend mooi. Toen we begonnen konden we, mede door de subsidie van West-Brabant werkt met Talent, alle hard- en software aanschaffen. We zijn direct begonnen. Maar twee jaar later moet je dan na gaan denken over onverwachte zaken als een terugval bij een oud-deelnemer. Al lerende probeer je dingen uit, waardoor we nu onze processen beter hebben ingericht. Denk bijvoorbeeld aan een terugkeergarantie, als blijkt dat de nieuwe werkplek voor de deelnemer toch niet bevalt."

Dat klinkt als mooie resultaten. Wat willen jullie na de projectperiode van drie jaar? Blijft Betacompany bestaan?

"We blijven zeker doorgaan. Er komen bij ons veel vragen binnen van de gemeente of sociale diensten. Of wij toch geen plek voor iemand uit hun netwerk hebben? Op dit moment is ons team echter groot genoeg. Als we te groot worden, zou dat de werkbalans voor onze medewerkers verstoren. Die zijn gebaat bij een rustige werkomgeving en weinig prikkels. Een van de redenen waarom we bijvoorbeeld geen telefoons in ons kantoor hebben. Het lijkt ons mooi als we Betacompany ook in andere plaatsen kunnen opstarten, ook buiten de regio."

Wat wil Betacompany graag meegeven aan andere bedrijven of organisaties in de West-Brabant?

"Dat niet altijd alles maar vanzelfsprekend is en ieder mens gelijkwaardig is. De bedrijfswereld kan best hard zijn, waardoor mensen buitenspel worden gezet en zo aan de rand van de maatschappij komen te staan. Terwijl ze eigenlijk een grote meerwaarde hebben. Mensen met autisme kunnen dankzij coaching en begeleiding helpen het tekort aan programmeurs, IT’ers en ontwikkelaars op te lossen. Maatschappelijk ondernemen betekent dat ook mensen met autisme gezien worden. Dat kan niet altijd en kost tijd of geld. Maar als je écht wil, dan is er veel mogelijk. De medewerker die je ervoor terugkrijgt is er eentje die vooraan staat als het gaat om loyaliteit en motivatie. Door iemand aan een passende baan te helpen, maak je zoveel impact op iemands leven. Ook dat is erg waardevol."

Meer informatie

West-Brabant werkt met Talent stimuleert een leven lang ontwikkelen en behouden van talent op de arbeidsmarkt. Het is een initiatief van het Bestuur Regionaal Werkbedrijf West-Brabant en wordt gecoördineerd door Regio West-Brabant. Meer weten over de andere projecten? Bekijk dan deze pagina met alle projecten van West-Brabant werkt met Talent. Betacompany werkt samen met RB-Media, Spectrum Multimedia & IT en WerkgeversServicepunt (WSP) Breda.