05 november 2018

Overheid, ondernemers en onderwijs in dialoog voor een betere toekomst Midden- en West-Brabant

Wat is de overeenkomst tussen Samsung, LG, SABIC, Coca-Cola, Bol.com, Cosun, Calvin Klein, Rodenburg Biopolymers en Capi? Zij kozen MidWest-Brabant als hun Nederlandse thuishaven voor productie- en of distributie. In deze regio, waar het bruist van de bedrijvigheid, troffen vertegenwoordigers van overheid, bedrijfsleven en onderwijs elkaar vrijdag 26 oktober bij Capi in Tilburg. Een inspirerend dialoog om het belang van samenwerking met elkaar te benadrukken volgde.

Biobased produceren over zeven jaar? Kom op nou zeg: dat kan morgen al. Energieneutraal zijn? Liever gisteren dan vandaag!

Capi-directeur Toine van de Ven produceert en distribueert wereldwijd bloempotten. Daarnaast investeert hij volop in energieneutraal produceren, in de biodiversiteit van zijn omgeving en in mensen die afstand hebben tot de arbeidsmarkt om ze aan het werk te krijgen. Deze ondernemer loopt tegen de limieten van het oude denken aan: "De wereld verandert snoeihard. We moeten ons losmaken van de wetten en regels. Over grenzen heen kijken, dan komen we verder!"

Samen sterk

Dat besef is ook doorgedrongen tot de overheidsbestuurders van West- en Midden- en Brabant. De twee regio's hebben de handen ineengeslagen en elkaar goede buren gevonden: samen sta je stukken sterker dan alleen. Regio-voorzitter van West-Brabant Paul Depla, tevens burgemeester van Breda: "Minder denken vanuit de bestuurlijke grenzen, meer doen als partners. Wij vormen het logistieke hart van Nederland met samen zo’n 100.000 bedrijven. Door het MKB mee te nemen, creëren we een brede massa die nodig is om te verduurzamen. Zo kunnen we ontwikkelingen - zoals biobased produceren - sneller realiseren."

Toekomstproof

Het mkb is van nature vooral bezig met de winst van vandaag en morgen. De waarschuwing is: je redt het 'morgen' niet met het verdienmodel van vandaag. Vind jezelf opnieuw uit want wat nu je kracht is, kan over tien jaar tegenwerken. Depla: "Die bijna 100.000 bedrijven in MidWest-Brabant vormen de economie van de toekomst. Zij worden toekomstproof als we met z'n allen samenwerken: overheid, ondernemers en onderwijs."

Koploper in verantwoorde productie en distributie

De regio heeft veel in huis voor een blijvend sterke economie. Mid-West-Brabant is een belangrijke transportas waar veel samenkomt. Hoe kun je deze zogenaamde ‘gateway to Europe’ efficiënter en duurzamer maken? Duurzaamheid en verslimming van de maak- en distributie-industrie", antwoorden Depla en zijn collega Theo Weterings (regiovoorzitter van Midden-Brabant en burgemeester van Tilburg) in koor.

Weterings: "Als we onze krachten bundelen en aansluiten op de samenwerking die er al is tussen de ondernemers en het onderwijs, kan de economie bloeien. Dat is in ons belang en in het belang van de BV Nederland. We hebben onder de noemer Makes & Moves  een Regio Deal aangeboden aan het Rijk, bestaande uit 19 projecten. Daarvoor is al 125 miljoen beschikbaar. De laatste 25 miljoen om snel los te kunnen gaan, hopen we via deze Regio Deal van het Rijk te krijgen. Door deze gezamenlijke move is onze samenwerking in de versnelling gekomen. Dat is hoe dan ook al winst. Maar onze ambitie is: koploper in verantwoorde productie en distributie."

'De maakindustrie en de logistieke bedrijven zijn de twee grote troeven van MidWest-Brabant. De regio's zetten in op de digitalisering en het circulair maken daarvan', beschrijven het Brabants Dagblad en BN De Stem naar aanleiding van de ontmoeting afgelopen vrijdag.

Topregio

Ondernemer Wil Versteijen van de GVT Group of Logistics, die de distributie van onder meer Capi verzorgt: "We zijn te bescheiden en moeten over onze eigen schaduw heen kijken. Al die giganten om ons heen maken dat dit de nieuwe winkelstraat van de regio is. We zijn een topregio, waar veel mensen werken en werk is voor nieuwe mensen met andersoortige opleidingen."    

Freek van den Heuvel van de regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN West-Brabant vult aan: “het MKB is groot in onze regio. De maakindustrie speelt hierin een grote rol. Zowel op industrieel als op gebied van grow zijn we bezig met plantaardige innovaties om tot verantwoorde productie te komen.” Voorbeelden die hij noemt zijn het Green Protein Excellence Center in Dinteloord, het Plantbased LAB Zuidwestelijke Delta in Bergen op Zoom, een proefplant biobased plastic in Etten-Leur, het excellence Center Treeport Zundert (innovatieve boomteelt), R&D center maintenance composites in Woensdrecht, Makerspace Brabant (hernieuwbare textiel en tapijt) en Campione 2.0: techniekontwikkeling en trainingscentrum ‘Voorspelbaar onderhoud’.

Kenniscentrum en onderzoekslab

Van den Heuvel vervolgt: “Een goed voorbeeld is ook het project Sidestream Innovation Valley in Oosterhout, waarbij we met een aantal bedrijven een kenniscentrum en onderzoekslab oprichten waar Rodenburg Polymers werkt aan de substitutie van schadelijke chemicaliën door zetmeel. We organiseren dus op diverse plaatsen in MidWest locaties waar kennis en kunde tot innovaties leiden die voor de economie van MidWest weer tot opbrengst leidt.”

Deze regio maakt dus een belofte waar voor de studenten: hier komen ze verder, tijdens en na hun studie

Studenten aan de slag

Rector magnificus Emile Aarts van Tilburg University beaamt dat: "We zien dat studenten deze regio steeds aantrekkelijker vinden. Zo trokken de open dagen vorig jaar 5.000 en dit jaar 8.100 geïnteresseerden. De universiteit telt nu 5% meer studenten dan vorig schooljaar. Dat is goed voor de regio want er staan elk jaar meer en meer afgestudeerden te trappelen om aan de slag te gaan." Deze regio is ook goed voor de studenten. Naast opleiding en onderzoek is toepassing een belangrijke taak van het onderwijs. Dat laatste kán in MidWest-Brabant: Avans Hogeschool, Fontys en Tilburg University participeren in 13 van de 19 proeftuinen uit de Regio Deal Makes & Moves. Aarts: "Deze regio maakt dus een belofte waar voor de studenten: hier komen ze verder, tijdens en na hun studie."