12 januari 2021

Robot met West-Brabantse roots opereert wereldwijd

In 2019 kende RWB via het Economie en Innovatiefonds (E&I) van de provincie Noord-Brabant een subsidie toe aan ExRobotics en Rommtech. Het ging om een haalbaarheidsstudie naar een vernieuwde onderzoeksrobot. Eind 2020 lanceerden zij dan ook echt hun nieuwe ExR-2 Robot. Inmiddels rijdt hij wereldwijd al op verschillende boorplatformen, raffinaderijen en gasinstallaties rond. Een mooi regionaal resultaat, mede dankzij de E&I-subsidie van RWB.

De onderzoeks- en verkenningsrobot is ontwikkeld in West-Brabant (Bergen op Zoom en Breda) en is uniek in de wereld. De robot is opereert in de olie- en gasindustrie. Hier wordt hij voornamelijk ingezet voor het controleren en inspecteren van gas- of olieleidingen en het verzamelen van data. Dit gebeurt volledig op afstand, waardoor mensen dit risicovolle werk op lastig bereikbare plaatsen niet meer zelf hoeven uit te voeren. Het slimme apparaatje detecteert zelfs veranderingen in de luchtsamenstelling en hoort opvallende of afwijkende geluiden in leidingen en installaties.

Verbetering

De ExR-2 Robot is een verbetering van een eerdere versie, de ExR-1. Het bijzondere aan de nieuwe robot, is dat hij door gevaarlijke gaswolken kan en mag rijden. Ook is de robot gecertificeerd voor explosiegevaarlijke zones in petrochemische fabrieken en installaties. Momenteel is het de enige robot ter wereld die dat momenteel veilig kan en mag doen.

Wereldwijd

De ExR-2 trok na de lancering direct de interesse van bedrijven uit binnen- en buitenland. Zo zijn er inmiddels al vijf exemplaren verkocht aan een bedrijf in Australië. Mede dankzij het E&I-fonds van RWB, draagt deze innovatie op robottechnologie bij aan een veiligere boorplatformen en petrochemische industrie.

Meer informatie over het subsidieloket

Meer informatie over het subsidieloket RWB en andere succesvolle projecten? Bekijk het subsidieloket van RWB.