15 september 2022

Trainingstrajecten BoCari Group laten werkzoekenden weer dromen en in zichzelf geloven

Van 2020 tot 2023 maakt West-Brabant werkt met Talent samen met partners meerdere projecten in de regio mogelijk. De komende tijd lichten we projecten uit waarin het ontwikkelen en behouden van talent centraal staat. In dit deel vertelt Grace Boldewijn over IT4Every1 en PlantIntelligence, twee projecten die ze met haar bedrijf BoCari Group startte.

BoCari Group ontving subsidie voor twee verschillende projecten. Startend bij IT4Every1, wat houdt dit project precies in?

"In een trainingsprogramma van 22 weken, bieden we werkloze mensen via het UWV een kans om zich bij te scholen en ontwikkelen in de technische en IT-sector. Een intensief programma voor 25 werkzoekenden, die opgeleid worden tot PLC-programmeurs, inbedrijfstellers of commissioning engineers. We laten ze weer meedoen met de maatschappij. Prachtig om te zien dat mensen hier vaak onzeker en moedeloos binnenstappen, maar vol energie en zelfvertrouwen naar buiten gaan. Ze bloeien weer helemaal op. Ze geloven in hun eigen kunnen en dromen weer over hun toekomst. Dat is de échte verandering die je wil bereiken. Daarnaast vinden deze mensen aansluiting op werk waar op dit moment veel vraag naar is."

Wat is het verschil met het andere project PlantIntelligence?

"PlantIntelligence is ook een trainingstraject om mensen op te leiden tot electrical designer. Het is alleen een stukje korter: twaalf weken en verdeeld over groepen van vijf mensen. Verder was het voor deelnemers niet per se verplicht om bij het UWV ingeschreven te staan om mee te doen. Je kunt het zien als een spoedcursus om ervaring en kennis op te doen. Het eerste groepje met vijf deelnemers is begonnen. Uiteindelijk willen we dat deze mensen dankzij de cursussen een hoop ervaring opdoen, waarmee ze wel een baan in de techniek of IT kunnen vinden."

Hoe kijkt u terug op de afgelopen periode?

"Het helpen van deze doelgroep en ze tot echte techneuten te maken is een intensief proces. Je ziet wel dat organisaties en bedrijven er van alles aan doen om hun personeel te ontwikkelen en bij te scholen. Maar dat er voor zij-instromers maar beperkte mogelijkheden zijn. Dat terwijl de eisen in de techniek erg hoog zijn. Denk aan het stukje verantwoordelijkheid nemen, de benodigde kennis hebben, maar ook sociale competenties zoals met kritiek om kunnen gaan. Dat betekende dus dat wij de deelnemers hierin moesten begeleiden. Want het vraagt iets van hun zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Tel hierbij gezondheidsproblemen van sommige deelnemers bij op en dat maakte het soms een grote uitdaging om dit allemaal te leren aan deze doelgroep."

Wat heeft het uw bedrijf gebracht? Ongetwijfeld hebben uw medewerkers en wellicht heeft u zelf iets geleerd?

"Dat klopt zeker. In het begin was het even wennen, want naast hun dagelijkse werkzaamheden hadden onze medewerkers de zorg om onze cursisten te begeleiden. Dat maakte de druk groter. Tegelijkertijd merkten we dat het belangrijk is dat we de cursisten ons vertrouwen moeten geven. Ik zeg altijd: deze mensen zijn echte diamanten. Maar nog wel ruw, dus ze moeten geslepen worden. Je krijgt er aan het eind van het traject echter zo ontzettend veel mooie momenten, ervaringen en dankbaarheid voor terug. Dat hadden we zeker niet verwacht."

Hoe kijkt u naar de toekomst? Gaat BoCari door met deze projecten?

"Dat is nog afwachten. Het heeft ons als bedrijf veel inspanningen gekost. Ook op financieel gebied. Maar we zijn wel van plan om de cursussen en traineeships aan te bieden. Wel zoeken we daarin de samenwerking met andere bedrijven op. Die moeten er hun schouders onder willen zetten en investeren in deze mensen. Het kan niet zo zijn dat we als BoCari mensen opleiden en trainen, maar dat recruiters van andere bedrijven ze wegkapen. Dat is iets wat wel gebeurde. We hebben daarnaast meegewerkt aan een onderzoek van Avans hiernaar. Ook hieruit bleek dat bedrijven aangaven dat ze 'geen tijd of geld' hadden om deze mensen te helpen. Maar die bedrijven kunnen ook zelf of mede investeren in het opleiden en trainen van deze doelgroep. Dat zou ik andere werkgevers graag mee willen geven. Want zoals ik al zei: je krijgt er erg veel voor terug!"

Meer informatie

West-Brabant werkt met Talent stimuleert een leven lang ontwikkelen en behouden van talent op de arbeidsmarkt. Het is een initiatief van het Bestuur Regionaal Werkbedrijf West-Brabant en wordt gecoördineerd door Regio West-Brabant. Meer weten over de andere projecten? Bekijk dan deze pagina met alle projecten van West-Brabant werkt met Talent. Meer weten over BoCari Group? Bekijk dan de website van BoCari voor meer informatie.