14 juni 2020

'West-Brabant heeft alles in huis voor de plantaardige transitie'

Een innovatief platform lanceren dat consumenten en boeren samenbrengt. Dat is nog niet eerder gedaan! Stijn en Stephanie, oprichters van het Bredase bedrijf Boerschappen sloegen de handen ineen met een andere bekende speler uit Breda: CM Groep. Voor de ontwikkeling van hun Smart Platform ontvingen ze samen een subsidie van Regio West-Brabant uit de provinciale regeling Economie en Innovatie.

Afgelopen jaren zijn agrarische ondernemingen steeds meer gaan automatiseren. Ze beschikken over een grote hoeveelheid data en informatie die ze inzetten voor het verbeteren van productieprocessen. De consument heeft daar niet zoveel aan, terwijl een steeds grotere groep van hen wel behoefte heeft aan betrouwbare en duidelijke informatie over voeding. Waar komt het product vandaan? Wat is de voedingswaarde van deze broccoli? Zijn er bestrijdingsmiddelen gebruikt? Maar ook: betaal ik een eerlijke prijs? Deze vragen houden de bewuste consument dagelijks bezig.

Direct bestellen bij de boer

Eigenaar Stijn Markusse vertelt enthousiast over zijn bedrijf en het subsidieproject: "Op dit moment leveren we maaltijdboxen die we zelf samenstellen. Dat blijven we doen, maar binnenkort komt daar iets nieuws bij: dankzij de subsidie gaat onze app live! Via de app kiezen klanten van Boerschappen zelf hun producten uit bij de boer en betalen direct aan de boer. Hoe mooi is dat? Zo stemmen we vraag en aanbod op elkaar af en automatiseren we de keten van boer naar consument, zonder tussenkomst van derden. Ook geven we zoveel mogelijk antwoorden op vragen van consumenten. Zoals de herkomst van de producten, de voedingswaarde en de prijs. De projectdoelen van het smart platform zijn ruimschoots behaald."

Steeds dichter bij de consument

"Het uitvoeren van dit subsidieproject leidde tot veel meer. Boerschappen is volwassener geworden. We hebben genoeg ambities. Er liggen flinke opschaalplannen voor ons bedrijf klaar. Als we deze plannen succesvol uitvoeren kunnen we een volwaardige concurrent van de grote supermarkten worden. Voor ons is het belangrijk: hoe groter we worden, hoe dichter we bij de consumenten komen."

De plantaardige transitie komt steeds dichterbij

"Ik ben ervan overtuigd dat West-Brabant alles in huis heeft voor de plantaardige transitie. Ruimte, een goede voedingsbodem en innovatieve agrarische bedrijven. Daar zou de regio nog meer op in moeten zetten, want we hebben hier alles wat we nodig hebben."