We Are Food

We genieten van eten, produceren het met liefde en vernieuwen daarbij steeds. Vernieuwen omdat het kan én omdat het broodnodig is! We zijn trots op de rijke wereld van verhalen achter ons eten: onze tradities én innovaties. Het zit in ons DNA. We Are Food. Daarom is Brabant in 2018 ‘Europese Regio van de Gastronomie’. Dat jaar staat in het teken van Beter Eten in Brabant. RWB is partner van We Are Food en investeert in West-Brabantse initiatieven die aangesloten zijn bij We Are Food.

 

We Are Food is Heerlijk

Gezond en gastvrij eten. Het brengt mensen bij elkaar en verbindt. Eten wordt daardoor meer dan enkel het gerecht op je bord. Het krijgt betekenis. Ons Bourgondische Brabant staat voor een rijke traditie van heerlijk en gezond eten in een gastvrije ambiance. Dat smaakt naar meer!

 

We Are Food is Eerlijk

Oprecht en met liefde geproduceerd. Dat is eerlijk eten. Duurzaam en dichtbij. Eten dat zijn oorsprong vindt in een toekomstbestendige aanpak. Een aanpak waarbij mens, dier en omgeving meer in balans zijn. Brabant wil behalve de grootste agrifood-regio ook de duurzaamste regio zijn.

 

We Are Food is Vindingrijk

Slim en vernieuwend eten. Met oog voor de omgeving én ruimte voor innovatie. Door verrassende verbindingen tussen verschillende sectoren. Brabant loopt hierin voorop. Willen we ook in de toekomst blijven genieten dan is er meer nodig.

 

Brabantse Keukens

Uit maar liefst 100 inzendingen heeft een jury met daarin experts op het gebied van voedsel en hospitality een keuze gemaakt: tien initiatieven om de Brabantse voedingssector te verbeteren worden werkelijkheid. Deze zogenaamde ‘Brabantse Keukens’ werken op hun eigen manier aan innovatieve oplossingen in de voedselketen. Dit gebeurt in het kader van We Are Food 2018. Dit betekent de start van een voor Nederland uniek initiatief: 2018 bestaat tien maanden lang uit een podium voor innovaties in de wereld van voedsel en gastvrijheid. “Deze plannen komen van de ondernemende Brabanders zelf. We zetten hiermee concrete stappen naar een duurzamer Brabant”, aldus gedeputeerde Anne-Marie Spierings.

 

De twee West-Brabantse keukens in 2018 zijn: 

Augustus: De maand van de Gezonde Community

Keukenchef: Hans van Kuijk en Norbert van de Hurk, GezondDorp (Zuidoost Brabant) samen met Bart van Strien, Hallo Brabant, wij zijn Alphen-Chaam (West Brabant)

Een huisarts en een sportarts zijn samen aan de slag gegaan in een kleine gemeenschap om te werken aan een gezond dorp. Daarbij is er een beweging ontstaan die het hele dorp meeneemt. De gezondere leefstijl wordt door de lokale samenleving georganiseerd en gedragen. De lokale bakker en snackbar pasten zelfs hun productaanbod erop aan. In Alphen-Chaam, de enige Cittaslow-gemeente van Noord-Brabant, draagt de hele gemeenschap de Slow Food-gedachte. Men zoekt gezamenlijk naar gezonde en eerlijke alternatieven voor voeding met te veel zout, te veel suiker en te veel vet. Hoe? Door ondernemers te verbinden die elkaars producten en afvalproducten kunnen gebruiken. Beide gezonde dorpen inspireren deze maand soortgelijke gemeenschappen in Brabant, producenten en consumenten.


December: De maand van Gastvrijheid

Ralph Geerts, Ravanello (West Brabant)

Brabantse gastvrijheid is een begrip! In deze Keuken gaan we op zoek naar dat wat Brabant zo typeert: gastvrijheid, gezelligheid en samen genieten van eten. Wensen, ideeën en dromen op het gebied van food en beleving moeten we op elkaar afstemmen. Boeren, producenten, chefs, ondernemers en consumenten geven zo de lokale eetcultuur een gezicht. Dat bij elkaar opgeteld maakt de beleving van food compleet. Ralph Geerts gaat als Keukenchef aan de slag. Samen met onder andere de gemeente Breda en de NHTV in Breda. Zij krijgen daarbij ondersteuning van Visit Brabant en Regio West-Brabant.


Brabantse Parels

Wat biedt onze European Region of Gastronomy bezoekers in 2018 om hun bezoek tot een onvergetelijke ervaring te maken? WeAreFood inventariseert alle initiatieven die het aanbod in 2018 kunnen aanvullen en verrijken. Bereid jij een activiteit voor die onderscheidend is? Toegankelijk voor een breed (internationaal) publiek en van hoge kwaliteit? Meld je dan aan.


De aanloop naar WeAreFood 2018 is al gestart. Er worden diverse bijeenkomsten georganiseerd. Hiervoor nodigen we gastheren en gastvrouwen uit als ambassadeur van het WeAreFood jaar. Zij worden uitgebreid geïnformeerd over de ontwikkelingen van het programma. Ook wordt een e-learningplatform aangeboden.  Er is binnenkort een toolkit beschikbaar voor alle deelnemers aan het foodjaar. Hierin zitten communicatiemiddelen om lokaal een evenement te promoten. 


Verdere informatie is te vinden op de website www.wearefood.nl


Betrokken bestuurder

Joerie Minses

Burgemeester
Gemeente Alphen-Chaam

Contactpersoon

Dennis van Tilborg

06-21195908
dennis@idenzo.nlDownloads