Kennis- en onderwijsinstellingen

West-Brabant heeft een uitgebreid aanbod aan kennis- en onderwijsinstellingen dat goed aansluit bij de behoeften vanuit het bedrijfsleven.

West-Brabant heeft een uitgebreid aanbod aan kennis- en onderwijsinstellingen dat goed aansluit bij de behoeften vanuit het bedrijfsleven. Die basis wordt gelegd door de verschillende hoogwaardige mbo-opleidingen in de regio. Ook hbo-opleidingen van hoog niveau zijn goed vertegenwoordigd. Zo prijken zowel Avans Hogeschool als BUAS ieder jaar in de top drie van de ''beste hogeschool''-ranglijsten van Keuzegids HBO. Daarnaast bevinden Tilburg University en Erasmus Universiteit Rotterdam zich binnen een straal van slechts 50 kilometer buiten de regio. Voor buitenlandse bedrijven is de International School Breda interessant, met internationaal onderwijs voor 3- tot 18-jarigen. Kortom: West-Brabant is een regio waar hoogwaardig onderwijs én kennis de basis vormen voor de toekomst.

De Avans expertisecentra van Biobased Economy, Caring Society, Duurzame Innovatie, Kunst en Vormgeving, Sustainable Business en Veiligheid bieden praktijkgericht onderzoek. De NHTV heeft twee Centers of Expertise: op het gebied van Toerisme, Leisure en Hospitality en één op het gebied van Logistiek. De school bouwt momenteel aan het kenniscentrum Media & Game Technology and Design.

Verder kent de regio de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom, een business accelerator voor biobased innovaties op het snijvlak van agro en chemie, terwijl AM&TS (Aircraft Maintenance & Training School) onder meer specifieke kennis biedt over composieten. 

De goede opleidingsstructuur in West-Brabant zorgt voor voldoende gekwalificeerde arbeidskrachten die aansluiten op de vraag vanuit de markt. De regio biedt bovendien volop
aanknopingspunten voor deskundige onderzoekstrajecten.