Kennis- en onderwijsinstellingen

West-Brabant heeft een uitgebreid aanbod aan kennis- en onderwijsinstellingen dat goed aansluit bij de behoeften vanuit het bedrijfsleven.

West-Brabant heeft een uitgebreid aanbod aan kennis- en onderwijsinstellingen dat goed aansluit bij de behoeften vanuit het bedrijfsleven. Met verschillende hoogwaardige mbo- en hbo-opleidingen is West-Brabant een regio waar onderwijs, ontwikkeling en innovatie floreren.

Naast opleidingen in de eigen regio, bevinden Tilburg University en Erasmus Universiteit Rotterdam zich binnen een straal van slechts 50 kilometer buiten de regio. Voor buitenlandse bedrijven is de International School Breda interessant, met internationaal onderwijs voor 3- tot 18-jarigen. West-Brabant is een regio waar hoogwaardig onderwijs én kennis de basis vormen voor de toekomst. Lees op deze pagina meer over het opleidingenaanbod in de regio.

Mbo

West-Brabant heeft met diverse mbo-instellingen, zoals Curio, goede beroepsopleiders die getalenteerd arbeidstalent opleiden. Ook zijn er tal van specialistische beroepsopleiders actief in de regio die de nieuwe werknemers van de toekomst klaarstomen voor de praktijk. Onder andere de Vakopleiding Metaal in Etten-Leur of De Rooi Pannen in Breda.

Hbo

De expertisecentra van Avans Hogeschool op gebied van Biobased Economy, Caring Society, Duurzame Innovatie, Kunst en Vormgeving, Sustainable Business en Veiligheid bieden praktijkgericht onderzoek. Breda University of Applied Sciences (BUas) heeft twee Centers of Expertise: een op het gebied van Toerisme, Leisure en Hospitality en de ander op het gebied van Logistiek. De school bouwt momenteel aan het kenniscentrum Media & Game Technology and Design. Tussen het hbo en het mbo wordt bovendien steeds vaker en intensiever samengewerkt.

Opleiden en ontwikkelen

Ook op specialistisch vlak biedt West-Brabant bijzondere opleidings- en ontwikkelingsplekken, waar plek is voor innovaties en uitvindingen. Zo heeft de regio met de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom, een business accelerator voor biobased innovaties op het snijvlak van agro en chemie. Terwijl de Aircraft Maintenance & Training School (AM&TS) in Woensdrecht onder meer specifieke kennis biedt over luchtvaarttechniek, onderhoud en het inzetten en hergebruiken van composieten. Ook Breda Robotics is een belangrijke hub waar ondernemers, de overheid en het onderwijs samenwerken op het gebied van robotica en automatiseringsvraagstukken.

Kortom: een stevige opleidingsstructuur

De goede opleidingsstructuur in West-Brabant zorgt voor voldoende gekwalificeerde arbeidskrachten die aansluiten op de vraag vanuit de markt. De regio biedt bovendien volop aanknopingspunten voor deskundige onderzoekstrajecten, die weer leiden tot innovatie en interessante ontwikkelingen.