01 februari 2022

Elisah Pals: 'Met positieve psychologie draagt Zero Waste Nederland bij aan circulaire gedragsverandering'

Een circulaire economie vraagt om verandering en mensen die het verschil maken. Tijdens de Maand van Circulaire Economie interviewen we West-Brabantse Circulaire Verschilmakers. Hoe dragen ze hun steentje bij aan een duurzamere, circulaire regio? In deel een: Elisah Pals, initiatiefnemer van de anti-afvalorganisatie Zero Waste Nederland en klimaatburgemeester van Breda.

Op wat voor manier maakt Zero Waste Nederland het circulaire verschil in West-Brabant?

"We proberen de circulaire economie langs de voorkant, dus via preventie, te benaderen. Dit gebeurt tegenwoordig meestal via de achterkant: we redeneren vaak vanuit reststromen die al ontstaan zijn en willen daar dan nog iets waardevols van maken, en dat noemen we dan
circulair. Met Zero Waste Nederland zet ik me in voor verandering aan de voorkant. Dus hoe zorg je ervoor dat het afval of de reststroom niet ontstaat? Ik help mensen te kiezen voor circulaire alternatieven en producten, voor het kopen van minder spullen of voor het laten repareren van kapotte spullen. Door middel van praktische tips, lezingen en adviezen proberen wie die verandering in gang te zetten."

Waarom is dit belangrijk?

"Een circulaire economie staat niet op zichzelf. Daar heb je mensen voor nodig. En om die mensen circulair te laten denken, werken, kopen of eten, moet je zorgen dat hun gedrag verandert. Wanneer je afval kunt voorkómen, hoef je dus niet na te denken over reststromen of recycling. Het duurzaamst is toch dat wat we niet weg hoeven te gooien of recyclen. Want bij recycling komt ook veel energie en uitstoot kijken. Denk aan transport, reinigen, verhitten, nieuwe producten ervan maken en opnieuw verpakken. Vaak is dit voor bedrijven zelfs een duurdere optie dan een product weggooien en opnieuw maken."

Wat is je succesfactor?

"Door verandering op een positieve manier te benaderen. Je wordt overspoeld met allerlei negatieve berichten. Dat het slecht gaat met de aarde, dat we als mens veel kapotmaken. Ik kan me voorstellen dat dit burgers en ondernemers niet echt inspireert en zelfs moedeloos maakt. Als in: het maakt toch niet uit wat ik doe. Daarom probeer ik te kijken naar positieve aspecten van duurzame keuzes: Waar word ik blij van? Wat kan ik gemakkelijk volhouden? Kan ik er geld mee besparen? Is het leuk of gezellig om te doen? Als je blij wordt van iets wat je doet, houd je het ook langer vol. Met je vingertje zwaaien helpt niet als je het gedrag van mensen wil veranderen. Het is allemaal geen rocket science, maar een kwestie van anders denken en leven.”

Wat zijn de verdere ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

"Dat iedereen Zero Waste kent. En dat consumenten kritischer zijn gaan kijken naar hun eigen koopgedrag. Dat geldt niet alleen voor goederen of spullen, maar ook voor zaken als vakanties of het gebruik van de auto. Dus niet zozeer bewustwording. Dat is een mooi woord, maar échte verandering begint pas door je gedrag als persoon te veranderen."

Hoe inspireer jij anderen om aan de slag te gaan?

"Door zelf het goede voorbeeld te geven en dit ook te laten zien. Denk aan producten die ik koop of keuzes die ik zelf maak. Via allerlei kanalen breng ik mensen op de hoogte van handige tips of initiatieven om zelf aan de slag te gaan. Ook geef ik regelmatig lezingen en adviezen bij bedrijven om ze bekend te maken en handvatten te geven."

Verder lezen

Bezoek de website van Zero Waste Nederland voor meer informatie. Tijdens februari, de Maand van Circulaire Economie bij Regio West-Brabant, lees je meer over circulaire verschilmakers en activiteiten in onze regio. Bekijk ook onze pagina circulaire economie. Hier vind je onder andere praktische toolkits, de Quickscan Circulaire Economie West-Brabant en samenwerkingsafspraken van de zestien West-Brabantse gemeenten om de circulaire doelen te halen.

Thema:
Economie