11 februari 2022

Gemeente Altena start onderzoek korte keten economie met steun uit O&O-fonds

De gemeente Altena is gestart met een onderzoek naar het uitbreiden van de korte keten economie. Het onderzoek gaat over de ervaringen van ondernemers met de korte keten, de ontwikkelingen en het opdoen van nieuwe kennis. HAS hogeschool voert het onderzoek uit, dat met subsidie uit het Onderzoek & Ontwikkelfonds van RWB gesteund wordt.

In een korte keten is de afstand tussen producenten en consumenten van voedsel zo
klein mogelijk, ofwel de afstand tussen boer en bord. Dit gaat zowel over letterlijke kilometers als het verminderen van tussenpartijen en andere schakels. Dit kan bijvoorbeeld een boerderij zijn die producten direct van eigen land aanbiedt of een supermarkt met een groot assortiment streekproducten.

Lokale verkoop stimuleren

De gemeente Altena kent ongeveer driehonderd boeren en tuinders, vertelt Roland van Vugt, wethouder duurzaamheid. "Zij produceren onder andere aardappelen, groenten, fruit, granen, melk, vlees, en eieren. Het merendeel van deze producten is bestemd voor de export." Dit is nu nog de belangrijkste inkomstenbron voor de agrariërs. "Maar in de toekomst zou het mooi zijn als de lokale verkoop ook een belangrijke inkomstenbron wordt", vertelt Van Vugt. "Dan kunnen onze inwoners met smaak en trots vaker producten van ons eigen boerenland eten."

Akker - Agrofood - landbouw


Belang van de korte keten

De korte keten draagt bij aan een betere verbinding tussen boeren en burgers. Ook zijn producten vaak verser en minder bewerkt. Lokale producten hebben minder klimaatbelasting, omdat er minder kilometers voor transport nodig zijn. Vaak legt voedsel gemiddeld duizenden kilometers af voordat het op het bord ligt. De korte keten kan ook bijdragen aan betere verdienmodellen voor boeren.

Partijen als supermarkten, kantines en horeca kunnen ook interessante afnemers van streekproducten zijn

Samenwerkingsverbanden

Op dit moment kent de gemeente al meerdere verkooppunten en samenwerkingsverbanden als het gaat om de korte keten. "Hier staat vooral het aanbod nog centraal. Dat betekent dat producenten denken vanuit hun eigen bedrijf: welke producten wil ik verkopen?", licht Albertien Perdok, programmamanager circulair voedselsysteem, gemeente Altena verder toe. "Dat is niet altijd aantrekkelijk voor consumenten." Ook voert volgens Perdok de verkoop aan individuele consumenten nog vaak de boventoon. "Terwijl partijen als supermarkten, kantines en horeca ook interessante afnemers van streekproducten kunnen zijn."

Onderzoek in uitvoering

Het onderzoek wordt uitgevoerd door studenten van HAS hogeschool, in samenwerking met de gemeente Altena en lokale ondernemers. Het onderzoek gebeurt via een marktverkenning op basis van deskresearch en interviews. Evenals het opzetten van een praktijkcase met een concreet resultaat. Het onderzoek duurt ongeveer zes maanden. Na de zomer worden de eerste resultaten verwacht.

Meer over het O&O-fonds

Meer weten over het O&O-fonds van RWB? Of wil je misschien zelf subsidie aanvragen voor een project? Bekijk dan de pagina in ons subsidieloket.

Betrokken bestuurder

Lieke Schuitmaker

Algemeen bestuur | toetsingscommissie Onderzoek & Ontwikkelfonds
burgemeester Alphen-Chaam

Steven Adriaansen

Algemeen bestuur | strategisch beraad | toetsingscommissie Onderzoek & Ontwikkelfonds
burgemeester Woensdrecht

Marian Witte

Algemeen bestuur | toetsingscommissie Onderzoek & Ontwikkelfonds
burgemeester Geertruidenberg