30 juni 2021

Gratis online cursussen robotica voor mkb'ers dankzij Coronafonds Regio West-Brabant

Zes West-Brabantse partijen slaan hun handen ineen om West-Brabantse werknemers en bedrijven bij te scholen in robotisering en kunstmatige intelligentie. Met verschillende gratis, online cursussen hopen ze de kennis van robotica in de productie- en onderhoudssector te vergroten. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Coronafonds Arbeidsmarkt West-Brabant (inmiddels overgegaan in West-Brabant werkt met Talent), dat Regio West-Brabant coördineert.

Robotisering en kunstmatige intelligentie worden steeds belangrijker in het werkproces, zeker in West-Brabant. De staat bekend om een sterke productie- en onderhoudssector. Het is bekend dat werknemers vaak een achterstand hebben als het gaat om robotisering en kunstmatige intelligentie. De cursussen dienen daarom als een laagdrempelige kennismaking met de voordelen, werking en achtergrond van robotisering.  

De onlinecursussen over robotisering en kunstmatige intelligentie zijn een gezamenlijk initiatief van het ingenieursbureau Cboost, Avans Hogeschool en Breda Robotics. Ondersteuners van het project zijn de gemeente Oosterhout, Curio en VNO-NCW. 

De cursussen worden geplaatst op de website www.aiplaza.nl  

Professionalisering 

Mede-initiatiefnemer Dyan Koning van ingenieursbureau Cboost: “Robotisering en kunstmatige intelligentie worden voor steeds meer bedrijven in het mkb toegankelijk en zullen een groot deel van de West-Brabantse beroepsbevolking gaan raken. De technologische innovaties veranderen het werk en vragen om andere competities en vaardigheden van medewerkers. Die moeten zij wel beheersen.” In deze coronatijd zitten veel mensen thuis of tijdelijk in quarantaine. Daarom is dit het moment om die beschikbare tijd nuttig te besteden aan de eigen professionalisering en kennisontwikkeling, vertelt Koning. “Bovendien kunnen werknemers hiermee hun eigen positie op de arbeidsmarkt versterken.” 

Onderzoek

De opleidingen zijn zogenaamde MOOC’s (massive open online course). Deze cursussen zijn ingericht voor een massale deelname. Het cursusmateriaal wordt verspreid via internet en de deelnemers niet aan een locatie gebonden zijn. Naast traditionele studiematerialen, zoals tekst, video’s en cases, biedt deze onderwijsvorm ook de mogelijkheid tot digitale interactie tussen studenten, docenten en assistenten. Als verdieping op de MOOC’s worden bootcamptrainingen ontwikkeld in het fieldlab van Breda Robotics. 

Voordat de cursussen starten, wordt eerst onderzoek gedaan. Onder andere naar de informatiebehoefte binnen het mkb. Op basis van die uitkomsten worden de cursussen ontwikkeld. Hiervoor is het project nog wel op zoek naar bedrijven op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotisering die ze kunnen interviewen voor content voor de cursussen.  

Over het Coronafonds West-Brabant 

De ontwikkeling van de MOOCs in het project ‘MOOC’s Robotics & AI’ is in september vorig jaar gestart en loopt tot en met juli dit jaar. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het Coronafonds. Eind maart dit jaar is het Coronafonds West-Brabant overgegaan in West-Brabant werkt met Talent. De subsidie uit dit fonds is bestemd voor activiteiten die op een innovatieve manier de gevolgen van de coronacrisis op korte termijn aanpakken en bijdragen aan behoud en ontwikkeling van talent in West-Brabant.