27 juli 2023

O&O-fonds draagt bij aan ontwikkeling testkit voor opsporen van chroom-6

SEEF B.V. uit Ulvenhout vroeg samen met bedrijven in luchtvaartechniek en Avans Hogeschool subsidie aan voor een onderzoek en ontwikkeling van een testkit om het gevaarlijke chroom-6 op te sporen in de bouw en infrastructuur of luchtvaart. Het onderzoek, mede mogelijke gemaakt door het Onderzoek & Ontwikkelfonds van Regio West-Brabant (RWB), maakte een testkit mogelijk die chroom-6 in verf en coatings kan detecteren. Een vergelijkbare testkit bestond er nog niet eerder.

Chroom-6 is een gevaarlijke stof die veel is toegepast in verf. Veelvuldige blootstelling kan leiden tot onder andere kanker. In 2017 is het gebruik van chroom-6 door Europese wetgeving aan banden gelegd. Ook is onderzoek gestart naar plekken waar het in toegepast is: "Vanaf de Tweede Wereldoorlog is het in allerlei verfsystemen toegepast, zowel op staal en hout als op beton. Producten of materialen die anno nu geïmporteerd worden van buiten Europa kunnen ook chroom-6 bevatten", vertelt Lennard van Gurp, chemicus bij SEEF B.V.  

Volksgezondheid 

Van Gurp: "De stof is de afgelopen decennia in allerlei objecten, gebouwen of constructies gebruikt. Denk aan lantaarnpalen, bruggen, treinen en in gebouwen." Bij het opschuren van verf en coatings van brugonderdelen of bij laswerkzaamheden, kunnen de gevaarlijke chroom-6-deeltjes vrijkomen en met het lichaam in contact komen door bijvoorbeeld inademing. "Mede hierom is het opsporen van deze chemische verbinding zeer relevant. Het gaat tenslotte om de gezondheid van mensen", legt Van Gurp uit. 

Probleem 

Na onderzoek bleken er verbazingwekkend veel objecten behandeld te zijn met Chroom-6. Ferdy de Smet, medeoprichter van SEEF B.V., werkte destijds als bouwkundige. Dat was in de jaren dat het gevaar van chroom-6 erkend werd. Ook kwam er meer aandacht in de media en binnen projecten van de overheid. Daarom werd hij ook regelmatig gevraagd om onderzoek te doen naar de aanwezigheid chroom-6 binnen de projecten waar hij bij betrokken was. Het testen was niet praktisch. Het kostte veel tijd en de resultaten uit laboratoria waren niet altijd betrouwbaar.  

Chroom - 6 Testkit

De testkit is eenvoudig te hanteren en mee te nemen.

Laboratorium 

De laboratoria gebruiken over het algemeen eigen methodes die gebaseerd zijn op de Amerikaanse standaard voor het meten van chroom-6. Net als de beschikbare sneltesten is deze methode ook gevoelig voor andere materialen. De mannen van SEEF B.V. bedachten daarom een techniek waarin dit niet het geval is. De techniek hebben zij verwerkt in een draagbare testkit. "Op een praktische manier kun je nu dus overal ter wereld zelf betrouwbaar testen. Gewoon op de locatie zelf. Het hoeft dus ook niet meer naar een laboratorium", legt De Smet uit. "Het is enigszins vergelijkbaar met een coronatest."

Uitbreiden 

Toen de eerste tests betrouwbaar bleken, besloten Van Gurp en De Smet om contact te zoeken met partners om het concept verder te ontwikkelen. Zo kwamen ze bij het Onderzoek & Ontwikkelfonds van RWB uit. Dit heeft in 2019 gezorgd dat SEEF B.V. kon opstarten en het concept verder kon ontwikkelen. Van Gurp: "We hebben dankzij samenwerkingspartners onze testkit verder uitgedacht en er patent voor aangevraagd. Hierdoor konden we de testkit verbeteren. Inmiddels lopen er contacten met bedrijven en organisaties om de testkit breder aan te bieden. Mogelijk ook in andere Europese landen."

Betrouwbare techniek

Een ander doel voor SEEF is de testkit te automatiseren en direct te verbinden met apparatuur en digitale systemen. Op die manier kunnen gebruikers de resultaten makkelijker en sneller inzien. "Er gaat nog te veel data verloren, waardoor veel onderzoeken opnieuw moeten worden uitgevoerd", vertelt De Smet. "Uiteindelijk willen we met deze betrouwbare techniek bijdragen aan een veilige en gezonde omgeving. Chroom-6 is zeker niet het nieuwe asbest, maar een goed onderzoek en advies kan het verschil maken in een mensenleven", aldus De Smet. 

Meer informatie  

SEEF B.V. vroeg de O&O-subsidie aan met Ingenieursbureau Westenberg B.V., Smolders SSO B.V., Koninklijke Luchtmacht, MAAS Aviation, Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum en Avans Hogeschool. Bekijk ook de website van SEEF B.V. voor meer informatie. Heb jij ook een project of innovatief idee dat een zetje kan gebruiken? Bekijk dan de pagina van het O&O-fonds in ons subsidieloket voor meer informatie. Houd onze website in de gaten voor nieuw geopende subsidierondes. 

Betrokken bestuurder

Steven Adriaansen

Algemeen bestuur | strategisch beraad | toetsingscommissie Onderzoek & Ontwikkelfonds
burgemeester Woensdrecht

Marian Witte

Algemeen bestuur | toetsingscommissie Onderzoek & Ontwikkelfonds
burgemeester Geertruidenberg

Lieke Schuitmaker

Algemeen bestuur | toetsingscommissie Onderzoek & Ontwikkelfonds
burgemeester Alphen-Chaam