12 mei 2023

Primeur voor gemeente Moerdijk en West-Brabant: Heijningen krijgt nieuwe weg van oud asfalt

Oud asfalt een nieuw leven geven door er opnieuw een weg van te maken? Dankzij nieuwe, en in Nederland nog nauwelijks gebruikte technieken, zijn de gemeente Moerdijk en de regio een primeur rijker. De Oude Heijningseweg in Heijningen kreeg 10 mei de eer. BAM Infra legde hier voor het eerste een nieuwe weg aan van oud, hergebruikt asfalt.

In een persbericht laat de gemeente Moerdijk weten dat de belangstelling ook in andere gemeenten groot is. Op het gebied van duurzaamheid is het aanleggen van dit soort wegen namelijk uniek. Het oude asfalt is namelijk compleet hergebruikt voor de nieuwe in Heijningen. Slechts drie procent van het asfalt bestaat uit 'nieuwe' grondstoffen, hoofdzakelijk water en schuimbitumen. Zo plakt het oude asfalt beter aan elkaar en kan het een nieuw materiaal vormen.

Ter plekke gemaakt

Daarnaast is ook het transporteren en maken van het gerecyclede asfalt een stuk duurzamer, laat de gemeente weten. Dat asfalt wordt ter plekke gemaakt en gelegd door verschillende machines. Hierdoor is er geen transport van of naar de asfaltcentrale nodig. Ook is er geen verhitting nodig, wat vaak gepaard gaat met veel gas- en CO2-uitstoot.

Opknapbeurt met win-winsituatie

BAM Infra was volgende de gemeente al langer op zoek naar een locatie waar een proef met de nieuwe recyclingtechniek kon plaatsvinden. "Daar hebben we elkaar gevonden", stelt wethouder van de gemeente Moerdijk Bennie Blom. "Een win-winsituatie. BAM Infra kan aan de slag met deze qua duurzaamheid revolutionaire methode. En wij als gemeente kunnen weer een mooie stap zetten in het verminderen van onze CO2-uitstoot en het hergebruiken van materialen, zodat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Allebei belangrijk als het gaat om onze duurzaamheidsambities. En net zo belangrijk: we hebben straks een Oude Heijningseweg die weer zo’n 20 jaar meekan."

Circulaire ontwikkeling

Het gerecyclede asfalt in de gemeente Moerdijk is een goed voorbeeld van circulaire ontwikkeling waar gemeenten in West-Brabant zelf of met elkaar aan werken. Regio West-Brabant (RWB) steunt en stimuleert gemeenten bij circulaire aanpak van hun ambities en doelen en wil als regio koploper zijn in de circulaire economie. De weg in Heijningen kan dan ook tot voorbeeld dienen voor andere gemeenten in de regio.

Meer informatie

Houd de website van RWB in de gaten voor meer circulaire ontwikkelingen, projecten of afspraken van of door West-Brabantse gemeenten. Bekijk ook de pagina West-Brabant als circulaire regio voor meer informatie en nieuws.