11 februari 2021

The Innovation Cube innoveert West-Brabants mkb op speelse wijze

Bedrijven innovatiever én creatiever laten werken, zonder grote uitgaves of het inhuren van een externe partij met vruchteloos resultaat. Maar wel met optimale benutting van het team. Dat is het doel van de startup The Innovation Cube. Mede dankzij het Onderzoek & Ontwikkelfonds van Regio West-Brabant (RWB) en in samenwerking met REWIN West-Brabant kon er met pilots gestart worden.

Gezichten achter The Innovation Cube zijn Romana Buijs, Wesley van Dongen en Wouter Melkert. Het jonge drietal heeft verschillende achtergronden in het bedrijfsleven, al werkt dat volgens hen juist versterkend. En dat willen ze tijdens hun sessies dan ook vooral meegeven. Op een speelse, laagdrempelige manier schudt The Innovation Cube de boel bij bedrijven eens lekker op, zodat het potentieel van het team optimaal benut wordt. The Innovation Cube richt zich voornamelijk op bedrijven in de mkb-sector die willen vernieuwen, innoveren of veranderen. Maar waarbij dit door diverse redenen niet helemaal uit de verf komt.  

Flexibiliteit en creativiteit 

“Flexibiliteit en creativiteit zijn belangrijke vaardigheden binnen bedrijven, voor nu en de toekomst. Toch lopen veel ondernemers hierin achter, ontbreekt het aan visie of worden skills binnen een team niet optimaal benut", licht Buijs toe. “Wij kijken vooral naar het team en hoe dat functioneert. Want we geloven dat mensen en het optimaal inzetten van hun talent de basis is van ieder bedrijf en bijdraagt aan innovaties of ontwikkelingen.” The Innovation Cube is niet gebonden aan een bepaalde werksector, voegt Melkert toe. “We helpen zowel bedrijven in de dienstverlening als in de technieksector.” 

Spelelement

Centraal tijdens een sessie staat The Cube, een vierkante doos met spelelementen. Waaronder een kaartspel over 52 kernwaardes of opdrachten over veelvoorkomende knelpunten op de werkvloer. “Werknemers en leidinggevenden worden uitgedaagd om kritisch naar zichzelf te kijken en aan te geven wat zij echt belangrijk vinden", legt Melkert uit. “Daardoor ontstaan verfrissende ideeën. En in plaats van veranderingen van bovenaf die niet altijd uit de verf komen, kunnen medewerkers zo zelf aangeven wat zij verwachten of belangrijk vinden. Veranderingen van onderaf dus.”  

Omslag op de werkvloer

Dat leidt vaak tot interessante momenten en inzichten. “Zo zagen we hoe praktisch ingestelde medewerkers, die iets met hun handen doen, met verrassende oplossingen kwamen voor problemen waar het management zich op stuk beet. Doe je daar vervolgens wat mee als manager of bedrijf, dan zorg je al voor een omslag op de werkvloer.” Na een sessie stelt The Innovation Cube roadmap op, zodat het bedrijf heel precies het groeipotentieel kan volgen. Ook kan het drietal vaker langskomen voor meer sessies.

Nieuwe inzichten voor de regio 

Dat The Innovation Cube juist in West-Brabant opereert is niet gek, volgens Melkert. “West-Brabant is van nature een bescheiden, nuchtere regio. Waar de praktische mindset regeert en het innovatieve of creatieve denken soms abstract lijkt voor bedrijven", merkt hij op. “Dat is jammer, want er zijn hier ideeën en bedrijvigheid die juist wat meer naar buiten mogen treden. We hopen op de lange termijn dat, mede dankzij gebruik te maken van The Innovation Cube, West-Brabantse bedrijven meer uit hun schulp kruipen. En dat ze op hun manier bijdragen aan de creativiteit van de regio of de innovatiekracht vergroten.” 

Momenteel bevindt The Innovation Cube zich nog in de pilotfase. De eerste resultaten zijn echter positief en bieden genoeg potentie voor het drietal om hun startup verder uit te bouwen.

Meer informatie

Meer weten over The Innovation Cube? Bekijk dan even de website:

Home - The Innovation Cube

Benieuwd naar het O&O-fonds van RWB? Lees hier meer:

RWB | Subsidies: Subsidieregeling Onderzoek & Ontwikkel (O&O) fonds (west-brabant.eu)