14 oktober 2022

Zorgen voor vitale vakantieparken in West-Brabant: Hoe pak je dat aan?

Vakantieparken komen lang niet altijd positief in het nieuws: Ondermijning, huisvestings- en gezondheidsproblemen en andere vraagstukken zitten sommige van deze parken als veilige en prettige recreatieplek in de weg. Daarom onderneemt Regio West-Brabant (RWB) samen met de zestien gemeenten en de provincie Noord-Brabant actie om vakantieparken in de regio vitaal en aantrekkelijk te maken of houden.

De regio West-Brabant kent tientallen vakantieparken. Op de meeste van deze locaties is het fijn recreëren. Maar regelmatig komt het voor dat vakantieparken het doelwit zijn van criminelen, illegale huisvesting of dat er andere vormen van ondermijning plaatsvinden. In dat geval lopen gemeenten in de regio vaak tegen dezelfde problemen en vraagstukken aan. Hoe pak je dat soort problemen efficiënt aan en hoe maak of houd je de vakantieparken aantrekkelijk voor bezoekers en bewoners?

Kennisdeling en inspiratie

Het lastige is dat gemeenten elkaar nog niet altijd weten te vinden op dit vlak. Vooral als er zich problemen voordoen, blijkt externe kennis en ervaring toch handig. Daarom organiseerde RWB op 13 oktober de bijeenkomst Revitalisering Vakantieparken West-Brabant. Deze bijeenkomst diende voornamelijk om kennis te maken en kennis uit te wisselen met andere provincies en locaties in Nederland, zoals Drenthe, Friesland of de Veluwe. Maar ook tussen West-Brabantse gemeenten onderling. Na afloop werd duidelijk dat veel gemeenten juist behoefte hebben en ervoor openstaan om ervaringen met elkaar te willen delen. Zo kunnen problemen uit het verleden zich niet herhalen.

Vervolg

RWB maakt zich samen met de zestien gemeenten sterk voor een goede en gezonde vrijetijdssector in de regio. Vakantieparken horen daar uiteraard ook bij. Samen met partners uit het onderwijs en bedrijfsleven willen we waardevolle kennis, ervaringen en plannen uitwisselen. RWB neemt daarbij de positie van verbinder in. Om inspiratie en kennisuitwisseling te vergoten wijzen we graag op het komende congres '100% Vitale Vakantieparken in Brabant' van de provincie Noord-Brabant in Safaripark de Beekse Bergen op 17 november.

Aanmelden kan via deze link. Ook deze bijeenkomst staat in het teken van ontmoeting, inspiratie en het bieden van praktische oplossingen of handvatten. Maar dan ook met partners uit de hele provincie.

Meer weten

Houd onze website en agenda in de gaten voor interessante kennisbijeenkomsten of inspiratiesessies. Of lees meer over onze visie op deze pagina over vrijetijdseconomie in West-Brabant.