02 juni 2023

Voorzitter VNG Jan van Zanen prijst duurzame en plantaardige ontwikkelingen West-Brabant tijdens bezoek in Altena

Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezocht 1 juni de gemeente Altena waar hij bijgepraat werd over de ontwikkelingen voor het vitaal buitengebied in de regio West-Brabant en in de gemeente Altena in het bijzonder. Van Zanen werd ontvangen door een delegatie met wethouder Shah Sheikkariem als zijn gastheer.

Foto: wethouders van de bestuurlijke kopgroep Vitaal Buitengebied en adviseurs van RWB vertegenwoordigden de regio tijdens de bijeenkomst. Bron: Jurgen Versteeg.

Het bezoek van Van Zanen stond in het teken van de regio als koploper in een circulaire, duurzamere economie. De gemeente Altena is binnen de regio aan van de gemeenten die hier al langere tijd aan werkt. Onder andere in hun programma 'Vitaal Altena', een blauwdruk voor wat mogelijk is op het Nederlandse platteland en buitengebied. De gemeente neemt het voortouw om dit te realiseren in samenwerkingen met onder andere bedrijven, organisaties en overheden zowel op lokaal, regionaal als landelijk niveau.

Werken aan brede welvaart

Niet alleen op ruimtelijk of economisch gebied, maar ook op sociaal en gezondheidsniveau. Dit doet de gemeente door onder andere vitaliteitscentra te starten. Zodat zoveel mogelijk mensen profiteren van een duurzame, groene economie. Dit wordt ook wel 'brede welvaart' genoemd. Jan van Zanen liet weten onder de indruk te zijn van de ontwikkelingen in de regio. "Ik heb genoten van de verhalen over het vitale buitengebied, de agrarische transities en groene plantaardige economie. De regio heeft een goed verhaal dat bij hen past. Het zit in de harten en hoofden van mensen en dat slaat aan."

Vitaliteitscentra

Wethouder Sheikkariem, die Van Zanen uitnodigde, laat weten trots te zijn op het bezoek en hoopt met zijn gemeente andere gemeenten te inspireren. "Het is mooi om te horen dat onze ideeën breed aanslaan. Bijvoorbeeld in hoe de gemeente met vitaliteitscentra, zoals het Marianne Vos Vitaliteitscentrum, aan de slag gaan en dat deze in de toekomst ook in de regio of zelfs landelijk een uitgerold kunnen worden." Sheikkariem schreef over dit thema eerder het boek Vitaal Platteland. Van Zanen schreef het voorwoord van dit boek.

In de toekomst worden in Altena diverse Vitaliteitscentra ontwikkeld met ieder een eigen zwaartepunt. Het Marianne Vos Vitaliteitscentrum is het eerste centrum in een breed netwerk in Altena en daarbuiten dat nu in de steigers staat. Gezonde voeding, gezond bewegen en een gezonde geest staan in dit centrum centraal.

Regio West-Brabant: belangrijke schakel in transities

Regio West-Brabant (RWB) speelt samen met de zestien West-Brabantse gemeenten een cruciale schakel in de groene plantaardige economie voor de regio. West-Brabant is een sterke regio die zich inzet voor een nieuwe economie. Die nieuwe economie is groen, plantaardig en draagt bij aan duurzaam en gezond voedsel en non-food toepassingen. RWB zet zich daarmee in voor een gezonder werk- en leefklimaat voor alle West-Brabanders.

Meer weten

Meer weten over het verduurzamen en de transitie naar West-Brabant als circulaire regio? Bekijk de pagina circulaire regio voor meer informatie over dit onderwerp. Samen met de zestien gemeenten werkt RWB ook aan een vitaal buitengebied van de gemeenten. Lees ook meer over het onderwerp vitaal buitengebied.